Učlanila se u HDZ sa 16, preživjela skandale, a sada je spominju kao novu ministricu

PREMIJER Andrej Plenković najavio je nedavno rekonstrukciju vlade, a među imenima koje mediji spominju kao buduće ministre i ministrice više puta se navelo i Margaretu Mađerić.

>> Doznajemo nove detalje o rekonstrukciji vlade. Božinović mijenja ministarstvo?

Ona je trenutno državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Prethodno je od 2016. bila državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, gdje je ostala zapamćena po aferi s paketićima za djecu.

Državna tajnica u Aladrovićevom ministarstvu

45-godišnju Mađerić se navodi kao potencijalnu nasljednicu ministra Josipa Aladrovića, Plenkovićevog mladog lava kojeg sada istražuje USKOK. Proteklih godina nije baš istupala u javnosti, ali je zato gradila svoju reputaciju u Europi, na što Plenković blagonaklono gleda.

Primjerice, Mađerić je kao državna tajnica prošle godine sudjelovala na sastanku ministrica i ministara EU nadležnih za zapošljavanje i socijalnu politiku. 

“Državna tajnica Mađerić se u svom izlaganju osvrnula na pandemiju bolesti COVID-19 koja je pokazala koliko su sigurnost i zdravlje na radu važni za zaštitu zdravlja radnika, funkcioniranje društva i kontinuitet ključnih gospodarskih i društvenih aktivnosti te dodala kako će utjecaj zelene i digitalne tranzicije, razni gospodarski i demografski izazovi kao i promjene u radnom okruženju zahtijevati adekvatne odgovore na EU i nacionalnoj razini”, navodi se u priopćenju iz Ministarstva rada.

Učlanila se u HDZ sa 16 godina, danas je teška milijune kuna

U svakom slučaju, čini se da se Margareta Mađerić ovih dana nalazi nikad bliže poziciji ministrice u vladi, što bi bila kruna njene stranačke karijere u HDZ-u, koja je započela kad je Mađerić imala samo 16 godina, kako se sama jednom pohvalila. Ona je već nizom dobro plaćenih sinekura i pozicija u HDZ-u i državi uspjela doslovno postati milijunašica.

Index je još 2017. izračunao da Margareta Mađerić sa suprugom posjeduje nekretnine vrijedne nekoliko milijuna kuna. 

>> Tko je Margareta Mađerić iz afere s paketićima? Državna tajnica koja ima 4 stana, 2 kuće i 3 milijuna kuna

“Pravo se blago krije u imovinskoj kartici ove HDZ-ovke: četiri stana i dvije kuće, automobili od 326.000 kuna te dionice i udjeli u fondovima vrijedni tridesetak tisuća kuna. Božica sreće dotaknula je bračni par Mađerić jer njezin suprug Luka i djeca imaju na banci još oko 3 milijuna kuna štednje”, pisao je Index tada, a u međuvremenu se vrijednost imovine bračnog para Mađerić samo uvećala.

Sanaderova predsjednica Mladeži HDZ-a

Margareta Mađerić je u eri Ive Sanadera bila predsjednica Mladeži HDZ-a, a političku karijeru počela je graditi kao zastupnica u zagrebačkoj gradskoj skupštini. Dok je Mađerić bila šefica stranačke mladeži, njen suprug Luka Mađerić, također HDZ-ovac, bio je u Sanaderovoj vladi predstojnik Ureda za ljudska prava i svojedobno potpredsjednik Mladeži HDZ-a u Zagrebu.

Margareta Mađerić kao vjerna stranačka vojnikinja bila je nagrađena nizom izdašno plaćenih funkcija - bila je članica nadzornog odbora Gradske plinare i Vodoprivrede, a bila je i HDZ-ova tajnica za iseljeništvo, za što je mjesečno dobivala plaću od oko 17 tisuća kuna. Bila je i osnivačica tvrtke za izgradnju objekta niskogradnje A.G.M. Kosec.

Bez problema je preživjela i dolazak Tomislava Karamarka na čelo HDZ-a iako on nije bio sklon većini kadrova koji su promovirani tijekom mandata Sanadera i Jadranke Kosor. U tome je možda pomoglo i što je Mađerićkina sestra Ana Kosec bila Karamarkova tajnica.

Mađerić protiv Milana Mladenovića: "EKV nije imao značaj u Hrvatskoj"

Jedino po čemu je Margareta Mađerić ostala zapamćena kao gradska zastupnica HDZ-a je njeno protivljenje iz 2012. godine da frontman EKV-a i rođeni Zagrepčanin Milan Mladenović dobije ulicu u Novom Zagrebu.

Mađerić je tada objasnila da „ova grupa (EKV, op.a.) nije imala preveliku popularnost u Hrvatskoj niti toliki značaj da bi u glavnom gradu dobila svoju ulicu“, a zasmetalo joj je i što je Mladenović bio ovisnik zaključivši da prilikom imenovanja javnih prostora treba paziti na kriterije kako se mladima ne bi slala loša poruka. Kada je zbog svega toga ismijana u medijima, zavapila je zašto ulicu nisu dobili Toše Proeski ili Tomislav Ivčić koji su valjda bliži njenom muzičkom ukusu.

Kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba

Nakon toga je Karamarkov HDZ, kako se ne bi zamjerio Milanu Bandiću, odlučio na lokalnim izborima 2013. kandidirati za gradonačelnicu Zagreba iako je svima bilo jasno da nema nikakve šanse, pa i njoj samoj.

Mađerić je odglumila predizbornu kampanju kao kandidatkinja HDZ-a, HSP AS-a, BUZ-a, ZS-a, ZDS-a i HDS-a te dobila 5.41 posto glasova u prvom krugu. Svoju javnu blamažu je naravno opet znala dobro naplatiti i to visokim mjestom na listi Domoljubne koalicije koje joj je omogućilo ulazak u sabor. Tamo je kratkotrajno, u mandatu vlade Tima Oreškovića, bila na čelu saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva.

 

Ministri odlaze, državna tajnica Mađerić ostaje

Svoj talent za preživljavanje svih vodećih garnitura HDZ-a, od Sanadera do Plenkovića, demonstrirala je i nakon izbora 2016., kada je imenovana državnom tajnicom u ministarstvu Nade Murganić. Nakon toga je bila državna tajnica njezine nasljednice Vesne Bedeković. Pa je postala državna tajnica Josipa Aladrovića. I sada bi konačno mogla postati ministrica ako Plenković tako odluči.

Zanimljivo, Mađerić nema završen fakultet nego višu stručnu spremu, s obzirom na to da je diplomirala na Visokoj poslovnoj školi Zagreb, čime je formalno prvostupnica marketinga i komunikacija. Propitivanje toga je nazvala djelom onih koji imaju “zle jezike”.

Iako je već godinama u politici, Mađerić se ne može pohvaliti nikakvim konkretnim uspjehom ili bilo čime što je poboljšalo ili olakšalo život građana Hrvatske. Osim po javnim blamažama, poznata je i po tome da njeguje istančan i luksuzan modni stil, zbog čega je često spominjana u rubrikama koji se time bave. 

>> HDZ-ova političarka ne odvaja se od svoje Louis Vuitton torbice ni na saborskoj sjednici

Svojedobno se u Gloriji pohvalila kako svoj stan po potrebi "pretvara u mali slikarski atelijer" te da "već godinama na Veliku subotu sa suprugom odlazi na večernje vazmeno bdjenje u Crkvu Majke Božje Lurdske".

Najveća afera Margarete Mađerić

No, zato je ostala upamćena u aferi s paketićima za potrebitu djecu.

>> AFERA PAKETIĆI Tko je HDZ-ovka koja je bježala od novinara u privatnom katoličkom vrtiću?

Mađerić i ministrica Murganić su dijelile djeci iz jednog privatnog katoličkog vrtića poklone, da bi mediji razotkrili kako paketiće financirane europskim novcem i namijenjene siromašnoj djeci dijele onima kojima baš i ne trebaju. Suočena s potpuno logičnim novinarskim pitanjem o tome zašto paketiće za potrebite dijele u privatnom vrtiću, u koji idu djeca čiji roditelji mogu plaćati privatni vrtić, Mađerić je besramno pobjegla, prvo od mikrofona i kamere, a onda sa šeficom kroz stražnji ulaz privatnog katoličkog vrtića.

Sve to su snimile kamere Nove TV i Mađerić je bila danima predmet javne sprdnje.

Ali se primirila i preživjela kao državna tajnica. Nekoliko ministara. I sada je na pragu toga da konačno ona postane gospođa ministrica.

Pročitajte više