SPOR SA SLOVENIJOM Plenković danas okuplja sve stranke: "Branit ćemo se onako kako bude potrebno"

Foto: FAH, YouTube

HDZ-ov premijer Andrej Plenkovic pozvao je sve šefove parlamentarnih stranaka na sastanak danas u 13 sati, objavila je vlada. Tema sastanka bit će zaoštreni odnosi između Slovenije i Hrvatske.

>> Slovenski političar huška na rat: "Hrvatska šalje specijalce i brodove u Istru, možemo očekivati sukob"

Ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić za Dnevnik Nove TV otkrila je što će se događati na sastanku te kakav stav planira zauzeti hrvatska vlada.

"Premijer želi upoznati čelnike parlamentarnih stranaka o tome kakvo je trenutno stanje u odnosima sa Slovenijom. Trenutno razgovaramo, otvorili smo dijalog. I dalje smo na različitim pozicijama kad je riječ o otvorenom graničnom pitanju", kazala je.

"Prema međunarodnom pravu i odluci koju mi ne priznajemo, mora se postignuti dogovor o implementaciji. Da se radi jednostrano bilo bi neprimjereno i suprotno povelji UN-a.

Mi ćemo braniti naše interese. Branit ćemo naše interese onako kako bude potrebno", zaključila je na upit hoćemo li braniti svoje interese diplomatski ili i drugim sredstvima.

Reakcije iz oporbe

Nakon što je Plenković sazvao sastanak stigle su i rekacije iz oporbe.

"Ja bih pohvalio tu činjenicu da je premijer sazvao ovaj sastanak. Ja tjednima već, ako ne i mjesecima, pozivam premijera da sazove jedan takav sastanak jer nakon konsenzusa koji smo postigli o izlasku iz arbitraže zbog kompromitiranja arbitražnog postupka, sada treba, po mom mišljenju, jedan novi konsenzus oko jedne platforme za pregovore sa Slovenijom. I taj konsenzus treba postići između parlamentarnih stranaka", kaže SDP-ov Joško Klisović.

I u Sloveniji sastanak

Podsjetimo, za danas je zakazana i izvanredna sjednica slovenskog parlamentarnog Odbora za obranu posvećena "spremnosti vojske da provede arbitražnu presudu o granici s Hrvatskom", koju je sazvao predsjednik odbora Žan Mahnić iz najveće oporbene stranke SDS-a.

To je potvrdila i Mateja Erčulj, glasnogovornica Slovenske demokratske stranke (SDS) čiji je član parlamentarni zastupnik i predsjednik odbora za obranu Žan Mahnič.

Sjednica će se održati iza zatvorenih vrata s početkom u 16 sati, a poslije je moguća i Mahničeva izjava za javnost "ovisno o tome što će se na sjednici događati", kazala je Erčulj. Na pitanje stoji li iza Mahničeve inicijative da sazove sjednicu Odbora i vodeća oporbena stranka Janeza Janše, odgovorila je da SDS podržava svog zastupnika, ali da je inicijativa za sastanak njegova.

Slovenski premijer Miro Cerar zadnjih je dana više puta pozvao da se sjednica otkaže nazvavši temu "potpuno neprimjerenom". Upozorio je da se tako međunarodnoj javnosti šalju krivi signali u vezi spora s Hrvatskom jer Slovenija arbitražnu odluku namjerava implementirati na miran način. Slično je reagirao i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec ocijenivši sazivanje sjednice nepotrebnim.

U slovenskim medijima pojavila su se nagađanja da je Cerar oštro reagirao tek nakon što je informaciju o tome prenijela njemačka novinska agencija DPA, uz komentar kako bi zbog toga između Hrvatske i Slovenije moglo doći do napetosti i sukoba.

Pročitajte više