Kolakušić se priprema za sljedeće izbore. Širi teorije zavjere i antisrpski sentiment

Foto: FAH

OTKAKO je doživio debakl na predsjedničkim izborima, osvojivši tek 5.88 posto glasova u prvom krugu, eurozastupnik Mislav Kolakušić se na dulje vrijeme uvrijeđeno povukao iz javnosti. Predsjedničke izbore je bivši sudac Trgovačkog suda Kolakušić nazvao "testom inteligencije za hrvatski narod" pa se onda razočarao što građani u njemu nisu prepoznali mesiju-diktatora, što je najsažetiji način opisa njegovih javnih istupa u predsjedničkoj kampanji.

Nakon poraza Kolakušić je na Facebooku - s novinarima je odavno prestao komunicirati, otkazujući naprasno intervjue - objavio da "ova priča nije još gotova", kao i da iskreno vjeruje da će "za nekoliko godina doći vrijeme u kojem će građani zazivati promjene".

>> Napokon se javio Kolakušić, odustaje od parlamentarnih izbora

Sudeći po neuobičajenoj PR ofenzivi koja se proteklih dana može primijetiti na društvenim mrežama i opskurnim portalima, čini se da Kolakušić smatra da je došlo vrijeme za njegov novi politički uzlet. 

U Europskom parlamentu se zbližio sa Sinčićem

Počelo se nagađati da će Kolakušić na sljedeće parlamentarne izbore zajedno sa Živim zidom, s obzirom na to da se s njegovim predsjednikom Ivanom Viliborom Sinčićem zbližio tijekom zajedničkog rada u Europskom parlamentu.

>> Poslali smo Sinčića i Kolakušića u Bruxelles. Sad tamo šire teorije zavjere o koroni

Spojilo ih je širenje zavjera o koroni i "plandemiji". Kolakušić je tako na svom Facebooku u isječku govora objavljenom 17. veljače ove godine tvrdio da smo "suočeni s nastankom nove moćne i beskrupulozne mafije, koja je opasnija od svih dosadašnjih oblika organiziranog kriminala", a koja "umjesto oružja koristi medije svih oblika za kampanju straha kako bi prodala milijarde svojih proizvoda" te kako bi prisilila "svakog čovjeka na svijetu da mora koristiti njihov proizvod barem 2 puta godišnje tijekom cijelog svog života". 

Širenje teorija zavjere o koroni

 

"Lockdown, PCR-testovi i kampanja straha oduzeli su građanima slobodu, pravo na kretanje i pravo na rad. Zabranjuje se rad pojedinim građanima, izgubljeni su milijuni radnih mjesta. Uvođenje PCR-testova kao metode utvrđivanja bolesti i uzroka smrti je zločin protiv čovječanstva, to je zločin protiv svakog čovjeka osobno. U povijesti su ujedinjene države pobijedile nacizam i fašizam. Sada, novom nacizmu koji raste i kojem nitko ne želi stati na kraj u ime država, stat će na kraj slobodni građani. Vrijeme je da se slobodni građani udruže i kažu 'dosta'. Želimo istinu, dosta laži, dosta straha. Nekada su se ratovi vodili oružjem, sada će se voditi istinom", vikao je Kolakušić u jednom ranijem govoru u Europskom parlamentu, čija je snimka lajkana 15 tisuća puta i podijeljena gotovo 8000 puta.

Kolakušić je nastavio u istom stilu te je tako u lipnju na svom YouTubeu objavio "intervju" u kojem pandemiju covida-19 proglašava globalnom zavjerom. U samo tjedan dana imao je više od 400 tisuća pregleda.

>> Širi se Kolakušićev video o koroni kao globalnoj zavjeri. Faktograf: To su laži

Kolakušić ima veliku i fanatičnu sljedbu na društvenim mrežama

U svakom slučaju, iako izbjegava mainstream medije, Kolakušić je iznimno aktivan na društvenim mrežama, na kojima ima veliku, fanatičnu i vjernu sljedbu. 

Znakovito je i da je Kolakušić, zajedno sa suverenistom Ladislavom Ilčićem, u Europskom parlamentu glasao protiv mađarskog homofobnog zakona o "LGBT propagandi", na kojem Viktor Orban gradi svoju kampanju za sljedeće parlamentarne izbore u susjednoj zemlji.

U centar pažnje hrvatske politike Kolakušić se vratio proteklih dana i to zahvaljujući previranjima u Domovinskom pokretu. Anonimni izvori iz DP-a su tako nekidan Jutarnjem listu otkrili da su "već u kontaktu s Kolakušićem" te da s njime, ali i s Tomislavom Karamarkom, planiraju zajedničku političku budućnost.

Opskurni portal Kolakušića proglasio novim liderom desnog centra

Uslijedio je i članak na opskurnom portalu Focus Online, na kojem je Kolakušić proglašen "novim liderom desnog centra".

"Mislav Kolakušić će vrlo izgledno biti prvi izbor velikog broja građana kojima je dosta kriminalne HDZ-ove vlasti, a istovremeno ne žele ni medijski favorizirane zeleno-liberalne aktiviste iz Možema", objavio je Focus Online.

U članku koji je zapravo hvalospjev Kolakušiću se prilično nategnuto Kolakušića smješta u desni centar.

"Svojim stavovima o borbi protiv pandemije u kojima žestoko proziva  vlasti EU zbog neznanstvenog i dogmatskog pristupa donošenju mjera, stavovima o migrantima te Matićevoj spornoj rezoluciji koja promiče uvođenje promocije LGBT -a u škole, Kolakušić je nesumnjivo pokazao da se radi o političaru s vrlo čvrsto izgrađenim stavovima koji bi se mogli svrstati u desni centar sa snažnim naglaskom na uspostavu pravne države i borbu protiv korupcije", piše Focus Online.

Igranje na antisrpski sentiment

Lukav je taj pokušaj pozicioniranja Kolakušića u desni centar, koji u europskoj politici zauzima Europska pučka stranka (EPP), a u Hrvatskoj HDZ pod vodstvom Andreja Plenkovića. Time se cijelu političku scenu pomiče udesno, a kako bi se fašistima, ekstremistima, populistima i teoretičarima zavjera otvorio put u glavnu struju društva te kako bi ih se proglasilo centrom.

Slične teze gura i hrvatska ekstremna desnica, koja Plenkovića proglašava ljevičarem, a Možemo ekstremnom ljevicom. 

Od Kolakušića se sve više mogu čuti slične teze pa se tako na Facebook stranici Građani za Mislava Kolakušića, koja predstavlja neslužbeni megafon ovog kontroverznog političara s autoritarnim nagnućima, moglo pročitati da je "Plenković 'hrvatski premijer' predao u ralje Vučićevih jataka Novu TV i Telemach". Pritom se misli na tvrtku United Media, koja je vlasnik Nove TV i Telemacha, kao i televizije N1 i SportKluba.

To, naravno, nije točno, kako je detaljno objasnio Faktograf, ponajprije zato što je Dragan Šolak, osnivač United Medije, u Vučiću bliskim tabloidima redovito opisivan kao nacionalni izdajnik. Uostalom, i sam ga Vučić redovito javno proziva te ga optužuje da zajedno s opozicijskim liderom Draganom Đilasom radi protiv njega i Srbije.

Igranje na antisrpski sentiment Kolakušića itekako približava tradicionalnoj hrvatskoj desnici, koja je ponovo obezglavljena nakon iznenadne ostavke Miroslava Škore na mjesto predsjednika Domovinskog pokreta.

Kolakušić se pozicionira za sljedeće parlamentarne izbore

Teško je povjerovati da je Kolakušićevo medijsko uskrsnuće slučajno. 

Iako s pravim novinarima odavno ne komunicira, jasno se naslućuje da se Kolakušić pažljivo pozicionira za sljedeće parlamentarne izbore. Teško je povjerovati da će biti oktroiran za predsjednika Domovinskog pokreta, čiji nije ni član. Ali ne treba biti iznenađen ako se Kolakušić i DP povežu u sljedeće tri godine i krenu u zajednički populističko-nacionalistički napad na glasačko tijelo HDZ-a. Isto tako je moguće da do suradnje neće doći, s obzirom na famozne taštine na ekstremnoj desnici i među populistima, gdje se svatko smatra budućim spasiteljem hrvatske nacije i države.

Jedno je sigurno: Kolakušić neće tek tako odustati i svoju političku karijeru ograničiti na samo jedan mandat u Europskom parlamentu.

Pročitajte više