Spriječen teroristički atentat u Australiji: uhićeno 15 osoba

AUSTRALSKA policija uhitila je petnaest osoba u Sydneyju i Melbourneu u okviru protuterorističke operacije koja je omogućila da se spriječi atentat, priopćila je policija u utorak.

"Prekinuli smo, rekao bih, završnu fazu ili početak terorističkog napada većih razmjera u Australiji", kazao je načelnik policije u državi Novi Južni Walles Ken Moroney ne precizirajući kakav je teroristički napad bio planiran.

U akciji uhićenja u Sydneyu i Melbourneu sudjelovalo je 400 policajaca uz potporu helikoptera. Službeni izvori odbili su komentirati spekulacije da su uhićene osobe islamski radikali čije je stanove u lipnju ove godine pretresla tajna služba ASIO.

Australska tajna služba prošle je godine pratila skupinu pristaša radikalnog muslimanskog propovjednika alžirskog podrijetla, Abdula Nacera Benbrike, koji su snimali burzu, glavni kolodvor i druge važna, strateška mjesta u Melbourneu.

Mediji u Australiji nagađaju da je upravo tajna služba požurivala izmjenu antiterorističkog zakona kako bi se osumnjičenici za planiranje terorističkih napada mogli uhititi i prije no što se utvrdi vrijeme i mjesto planiranog udara.

Uhićenja su uslijedila samo četiri dana nakon što je amandman na protuteoristički zakon prošao žurnu parlamentarnu proceduru na izvanrednom zasjedanju zakazanom zbog "specifične prijetnje" po nacionalnu sigurnost.

Pročitajte više