Sramota za Crkvu: Homofobni župnik iz Kastva opet osuđen zbog diskriminacije i uznemiravanja ljudi

NAKON što je kastavski župnik Franjo Jurčević još u ožujku ove godine osuđen na tri mjeseca uvjetne kazne zbog rasne i druge diskriminacije u postupku koje je protiv njega vodilo Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci, ovaj je homofob po istom pitanju zaradio još jednu kaznu.

Naime, Županijski sud u Rijeci proglasio ga je krivim za diskriminaciju i uznemiravanje LGBT osoba nakon udružnee tužbe koju su protiv njega podnijeli Centar za LGBT ravnopravnost (kojeg čine udruge Lori, Zagreb Pride i Queer Zagreb) i Centar za mirovne studije zbog njegovih homofobnih i ekstremističkih natpisa na blogu zupnik.blog.hr.

"Sudsko vijeće kojim je predsjedala sutkinja Ivanka Maričić Orešković proglasilo je Jurčevića krivim zbog članaka 'Beogradski poučak' i 'Koliko mi je poznato do sada niti jedan novinar u Hrvatskoj nije osudio perverzije lezbijki i homoseksualaca u Španjolskoj', objavljenih na njegovom blogu 10. studenog 2010., ustvrdivši da je diskriminirao, poticao na diskriminaciju i uznemiravao po osnovi spolne orijentacije nazivajući LGBT osobe 'bolesnima', 'perverznima', 'besramnim jadnicima', 'osobama bolesnih usmjerenja', 'nenormalnima', 'perverznim i nastranim osobama'", podsjećaju iz Centra za LGBT ravnopravnost.

Mora ukloniti tekstove i ne smije više vrijeđati LGBT populaciju


Sud je Jurčevića obvezao da u dnevnim tiskovinama objavi presudu te mu je zabranio daljnje pisanje tekstova na blogu "zupnik.blog.hr" na način da osobe diskriminira po osnovi spolne orijentacije. Kastavskom župniku sud je također naložio da u roku od osam dana ukloni sporne tekstove sa svoje stranice.

"Nadamo se da su ove presude dovoljno jasna poruka javnosti i osobama koje šire i promiču homofobiju i šovinizam da su diskriminacija, uznemiravanje, pa i samo poticanje na diskriminaciju protiv LGBT osoba apsolutno nedopustivi i suprotni zakonima RH. Istovremeno su i temelj svim građanima/kama RH koji se osjećaju na neki način oštećenima izjavama Franje Jurčevića za pokretanje građanske parnice za nadoknadu štete nakon pravomoćnosti ove presude", navodi se u priopćenju Centra.

Pravosuđe u Zagrebu podbacilo

Također, podsjećaju javnost da su Centar za LGBT ravnopravnost i Centar za mirovne studije podigli prve udružne tužbe za diskriminaciju u RH - protiv Franje Jurčevića iz Kastva, predsjednika Dinama Zdravka Mamića i predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Vlatka Markovića. "Dok je Županijski sud u Rijeci u razumnom roku ustvrdio diskriminaciju i proglasio Jurčevića krivim, sutkinje Županijskog suda u Zagrebu, za razliku od UEFE, nepravomoćno su oslobodile Markovića i Mamića krivnje za diskriminaciju i uznemiravanje, te je u tijeku žalbeni postupak na Vrhovnom sudu RH", zaključuje se u priopćenju.

Pročitajte više