Sramotan Milinovićev zakon: Broj umjetnih oplodnji pao za trećinu

POSTOTAK postignutih trudnoća od uvođenja zakona o umjetnoj oplodnji ministra Darka Milinovića, u zagrebačkoj bolnici Sveti Duh pao je sa 36 na 24 posto.

Glavna biologinja te bolnice dr. Sanja Vujisić Živković zaključila je kako je uspješnost medicinski pomognute oplodnje na Svetom Duhu pala za trećinu. Dodala je kako se tu radi o prvim statistikama nakon uvođenja zakona 31.srpnja prošle godine te da je u obzir uzet ukupan broj postupaka, bez razvrstavanja pacijenata po dobi, dijagnozi ili drugim parametrima, piše Jutarnji list.

"Ako se pokaže da je pao broj djece začete medicinskom oplodnjom, promijenit ću zakon"

Karmen Rivoseki Simić iz udruge Roda tvrdi kako su takvi podaci bili i očekivani, jer je u Hrvatskoj donesen najrigorozniji zakon u Europi. Smatra kako bi trebalo uvesti praksu koju imaju gotovo sve zemlje svijeta, a ta je da se oplode sve jajne stanice pa se vrati jedan ili dva zametka dok se drugi zamrznu.

"No, ako se pokaže da je pao broj djece začete medicinskom oplodnjom, ja ću osobno za godinu dana promijeniti zakon i dozvoliti i zamrzavanje ako bude potrebno", rekao je u kolovozu ministar zdravstva Milinović. Sve obitelji koje pokušavaju liječiti svoju neplodnost, a koje su pritisnute ovakvim rezultatima iz Svetog Duha, očekuju ispunjenje ovog Milinovićevog obećanja koje je dao nakon usvajanja zakona. 

Pročitajte više