Srbi bijesni na Grlića Radmana, poslali prosvjednu notu. Hrvatska odgovorila

Foto: EPA, Patrik Macek/Pixsell

Srbija je uputila prosvjednu notu Hrvatskoj zbog izjava šefa hrvatske diplomacije Gordana Grlića Radmana da je predsjednik Aleksandar Vučić "ruski trabant", objavila je agencija Tanjug. Te izjave "predstavljaju dalji nastavak izgradnje atmosfere mržnje prema Srbiji i srpskom narodu i narušavaju zajedničku politiku promoviranja mira i stabilnosti u regiji", stoji u noti srpskog ministarstva vanjskih poslova.

Službeni Beograd očekuje da će se visoki hrvatski dužnosnici ubuduće suzdržati od izjava "koje predstavljaju miješanje u unutarnje stvari Republike Srbije te voditi politiku pomirenja i dobrosusjedskih odnosa", dodaje se. To je druga prosvjedna nota u ovom mjesecu, nakon što su srpske vlasti prosvjedovale zbog paljenja lutke srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića na karnevalu u Kaštelima. 

Vučić bijesan na Grlića Radmana

Grlić Radman je jučer na N1 rekao da Srbija vodi dvostruku politiku kojom se istovremeno pokušava približiti i EU i Rusiji, ali će se naposljetku morati odlučiti na čijoj je strani. Pritom je napravio razliku između srpskog naroda i aktualnog režima u Beogradu i Vučića nazvao "ruskim satelitom".

"Što se tiče Srbije, jedno su građani, a drugo je Vučić i njegova politika koja mora odlučiti na kojem će stolcu sjediti, jer je neudobno sjediti na dva stolca. Vučić ne bi trebao imati veliku dilemu, on zna otkud dobiva podršku, zna otkud se financira Zapadni Balkan”, rekao je Grlić Radman.

"On može biti eventualno nekakav trabant ili satelit Rusije, ali nećemo dozvoliti kao saveznici, a i partneri s SAD-om bilo kakav utjecaj Rusa ili druge maligne utjecaje koji bi narušili stabilnost Zapadnog Balkana", naglasio je šef hrvatske diplomacije. 

Izazvalo je to žestoke reakcije u Beogradu. Vučić je optužio Grlića Radmana za upletanje u unutarnje stvari Srbije, uvrede i prijetnje.

"Hrvatski ministar ne samo da se brutalno miješa u unutarnje stvari Srbije, već po običaju laže i vrijeđa srpski narod i prijeti građanima Srbije. Grlić Radman je jedno u pravu, možda sam ja nečiji trabant, ali nikada nisam bio ničiji potrčko i sluga, što se za Grlića Radmana ne može reći", napisao je Vučić na Instagramu. 

Stigao odgovor Hrvatske na notu Srbije

Ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo je na najnoviju službenu notu Srbije.

"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova odbacuje navode o miješanju u unutarnje poslove Republike Srbije, već ističe kako je ministar Gordan Grlić Radman konstatirao činjenicu o neusklađivanju Srbije s vanjskom i sigurnosnom politikom Europske unije, glede ruske agresije na Ukrajinu. Kao što smo već isticali, ne može se biti kandidatkinjom za članstvo u EU i koristiti sve dobrobiti toga, a pritom neprincipijelno i proračunato izbjegavati osudu ruske agresije i EU politike vezano uz to.

Ovakve izjave iz Republike Srbije još jednom pokazuju svjesno i sustavno negiranje činjenica o naravi događaja u Ukrajini, odnosno stvarni stav Srbije prema tome. Europska obitelj ima svoje vrijednosti, koje uključuju i poštivanje međunarodnog poretka. Taj međunarodni poredak narušen je ruskom agresijom na suverenu i neovisnu Ukrajinu. Stoga pozivamo još jednom Srbiju da što prije prema pitanju agresije na Ukrajinu, uskladi svoju politiku sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU i tako se uistinu svrsta na pravu stranu povijesti", stoji u odgovoru Srbiji.

Pročitajte više