Srbi dnevno spiskaju pola milijuna eura na drogu

OVISNICI u Srbiji svakodnevno na drogu potroše čak pola milijuna eura, a procjenjuje se kako ih ima između 60.000 i 100 tisuća.

Srpski list Politika piše kako se mjesečna potrošnja na droge u Srbiji procjenjuje na 15 milijuna eura, dok godišnja iznosi nevjerojatnih 180 milijuna eura. Najviše ovisnika, procjenjuje se, nalazi se u Beogradu, njih 30.000.

Ovisno o kvaliteti, gram heroina u Srbiji iznosi od 20 do 50 eura, dok je kokain skuplji te ovisno o kvaliteti, gram te droge iznosi između 50 i 100 eura. Zapanjujuć je i podatak da djeca starosne dobi od 11 godina na više, već u toj dobi prvi put dolaze u kontakt s drogama.

Džoint za samo sedam i pol kuna

Tu činjenicu potkrijepila je i studija "Zdravstveno ponašanje djece školskog uzrasta", koja je provedena po standardima Svjetske zdravstvene organizacije i na uzorku od 5.500 djece u Beogradu, gdje je šest posto ispitanih učenika navelo kako su drogu prvi put probali u dobi između 11 i 15 godina.

"Ovisnost počinje prvo korištenjem marihuane, koja je i najzastupljenija na ovim prostorima. Samo u toku prošle godine od oko 1,7 tona razne vrste zaplijenjenih droga, oko 1,4 tone otpalo je na marihuanu", navode u srpskom MUP-u, a prenosi Politika. Nevjerojatan je podatak kako se džoint u Srbiji može nabaviti za svega stotinu tamošnjih dinara, odnosno za otprilike samo sedam i pol kuna.

B.V.
Foto: Ilustracija

Pročitajte više