Srbi na granici držali i onog HDZ-ovog župana iz najvećeg pravosudnog misterija

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

VUKOVARSKO-SRIJEMSKI župan Damir Dekanić imao je neugodnosti u subotu pri prelasku državne granice sa Srbijom, gdje je na graničnome prijelazu Bačkoj Palanci zadržan dva i pol sata, nakon čega je pušten u Republiku Srbiju.   

Kako je medijima danas potvrdio župan Dekanić, on je zadržan dva i pol sata na graničnome prijelazu Bačkoj Palanci prilikom pokušaja da prijeđe državnu granicu, nakon čega je pušten u Srbiju.

"Krenuo sam na poziv Hrvatskoga kulturno-umjetničkog društva "Antun Sorgg", koje je u Vajskoj organiziralo 6. šokačku večer. Dolaskom na granični prijelaz zadržani smo i bez ikakvog objašnjenja držani dva i pol sata. Na kraju su nas ipak pustili da pređemo granicu, a kada sam upitao razlog čekanja, rekli su da se radilo o smjeni iako su u međuvremenu automobili normalno prelazili granicu", izjavio je Dekanić.

O onome što se dogodilo obavijestio je i generalnog konzula Republike Srbije u Vukovaru Aleksandra Nakića i hrvatskog veleposlanika u Srbiji Hidajeta Biščevića. Potvrdio je i kako je nedavno prilikom prelaska državne granice sa Srbijom zadržana i ravnateljica županijske razvojne agencije Zrinka Čobanković, koja je nakon dužeg čekanja odustala od prijelaza granice.

Predsjednik Suverenista i član saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske Marijan Pavliček prije toga je izvijestio da nije stigao na Šokačku večer koju je u Vajskoj organiziralo Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo "Antun Sorgg" iako je imao diplomatsku putovnicu. Nakon trosatnog čekanja na srpskom graničnom prijelazu Bogojevu nije dobio dozvolu ulaska "zbog sigurnosti Republike Srbije i njezinih građana".

Slučaj za Sherlocka Holmesa. Tko je vozio auto iz kojeg je isteturao pijani HDZ-ovac

Podsjetimo još jednom na jedan od najvećih hrvatskih pravosudnih misterija, čiji je akter upravo HDZ-ov župan Damir Dekanić.

Dekanić je u travnju prošle godine u alkoholiziranom stanju sudjelovao u prometnoj nesreći službenim automobilom, ali do danas ni na koji način nije kažnjen. Deset mjeseci nakon što je alkoholiziran oko 1 sat ujutro u selu Cerna sletio s kolnika, istraga se još uvijek provodi. 

Na desetke puta slali smo upite DORH-u i policiji kako bismo doznali jesu li razriješili najveću dilemu - je li autom upravljao sam župan ili je, kako to on tvrdi, vozio njegov rođak Krešimir. Prijava policiji stigla je desetak minuta nakon što se prometna nesreća dogodila, što ostavlja dovoljno prostora za malverzacije, o čemu smo ranije pisali. 

I u Županiji smo pokušali doznati u kojoj je fazi istraga. Damira Dekanića upitali smo traje li još istraga i je li možda Županija obnavljala vozni park. "Vukovarsko-srijemska županija nije nabavila novo vozilo u posljednjih godinu dana. Nemamo informacija o navedenoj istrazi", odgovoreno je s Dekanićeve e-mail adrese. 

RTL Potraga objavila je videosnimke prolaznika i svjedoka koje su pobudile sumnju institucija da priča baš i ne ide onako kako ju je HDZ-ov župan ispričao za medije. Nakon toga su se javljali i drugi svjedoci, a policija je pokrenula izvanredni nadzor nad svojim zaposlenicima u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

U svibnju je Telegram objavio izjavu neimenovanog svjedoka za kojeg su naveli da je blizak istrazi i policiji. Prema izjavama svjedoka, na mjesto nesreće je prvo došao policajac iz vinkovačke Postaje prometne policije koji je tu noć bio dežuran.

Telegramu je rečeno da taj policajac živi u selu pored Dekanićevog. Policijska ophodnja se vratila u postaju jer Cerna, mjesto u kojem se dogodila nesreća, nije u nadležnosti prometne policije u Vinkovcima. Izvor je kazao da je ubrzo na mjesto nesreće stigla ophodnja županjske policije. Došli su policajka i vježbenik, naveo je izvor.

Policajka je alkotestirala Dekanića i utvrdila da je on vozio. Nakon nekoliko minuta otišla je u dvorište kuće gdje se dogodila nesreća i nasamo razgovarala s Dekanićem, podalje od ljudi iz okolnih kuća koji su se okupili na ulici, te se vratila u službeno vozilo i otišla s mjesta prometne nesreće.

 

 

Pročitajte više