Srbi spominju slanje vojnika i rat. Situacija na Kosovu dugo nije bila gora

Foto: Profimedia

PREMIJERKA Srbije Ana Brnabić danas je rekla da je situacija na Kosovu na rubu rata, nakon što je sinoć u sjeverni dio Kosovske Mitrovice, koji je većinski naseljen Srbima, ušlo između 200 i 300 policajaca u pratnji oklopnih vozila.

"Kurti nas je sve doveo na rub rata. Nije to uradio sam. Oni ne štite Srbe na Kosovu i Metohiji. Mi sada već svakodnevno vidimo kršenja Kumanovskog i Briselskog sporazuma. Zbog toga smo veoma blizu tome, Vučić će danas dati više informacija, da zatražimo povratak naših snaga na Kosovo i Metohiju", rekla je Brnabić.

"Dovedeni smo na rub oružanog sukoba. Doveo nas je jedan neodgovoran pojedinac. Predsjednik Vučić je o tome govorio više od 10 puta. Taj čovjek, Kurti, svaki dan donosi određenu nestabilnost. Dovoljna je samo iskra. Ne mogu razumjeti ni NATO, ni KFOR, ni EULEX jer na prostoru Kosova i Metohije nemate vladavinu prava ni zajamčena osnovna ljudska prava", zaključila je premijerka Srbije.

Vučić najavio obraćanje: Pokazat ću papire, dokumente i fotografije

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić jutros je objavio da se sastao s ministrom obrane i načelnikom Glavnog stožera. "Tijekom noći i jutra s ministrom obrane Milošem Vučevićem i načelnikom Generalštaba VS Milanom Mojsilovićem... nema predaje!" napisao je Vučić na Instagramu uz fotografiju s tog sastanka.

Blic javlja da će se Vučić sutra u 19 sati obratiti javnosti i građanima "pokazati papire, dokumente i fotografije" i "obavijestiti javnost o svemu što se zadnjih dana događalo na Kosovu".

Napadnuta ophodnja, ranjen policajac

Jedan je policajac lakše ranjen u napadu na ophodnju, priopćila je danas kosovska policija.

"Napad se dogodio tek nekoliko sati nakon raspoređivanja policije, kada su osobe s puškama zapucale iz automobila na policijsko vozilo. Jedan je policajac lakše ranjen", stoji u priopćenju ministarstva unutarnjih poslova. 

 

Kosovski policajci albanske nacionalnosti raspoređeni su kako bi nadomjestili sigurnosnu prazninu nastalu nakon kolektivnog odlaska mjesnih Srba iz vladinih ustanova, pa tako i iz policije, navodi kosovska vlada.

Ostavke su bile odgovor na odluku Kosova da automobilske registarske pločice koje izdaje Beograd zamijeni kosovskim. Srpski čelnici i policajci nisu se vratili na posao, a premijer Albin Kurti pristao je odgoditi primjenu odluke.

Kurti nakon incidenata najavio pojačano prisustvo policije

Kosovski premijer Albin Kurti prije dva dana je najavio pojačano prisustvo Kosovske policije (KP) na sjeveru Kosova uoči tamošnjih lokalnih izbora u četiri općine, nakon incidenata u dvije općine dominantno naseljene Srbima, za koje se Beograd i Priština uzajamno optužuju. 

Najmanje dva incidenta dogodila su se u utorak u Zubinom Potoku i sjevernoj Kosovskoj Mitrovici pri pokušaju članova općinskih izbornih povjerenstava (OIK) da, uoči izbora za gradonačelnike četiri većinske srpske općine, u pratnji kosovske policije uđu u prostorije OIK-a na sjeveru, a lokalni Srbi spriječili su ih u tome.

 

Video: Kontakt Plus Mitrovica

Incident u Zubinom Potoku završio je mirno, uz intervenciju policije, dok su u Mitrovici, prema službenim izvorima, na prostorije OIK-a bačene dvije eksplozivne naprave, od kojih je jedna eksplodirala. Druga je u kontroliranoj eksploziji uklonjena. Lokalni mediji tvrde da su viđeni i "pojedinci s maskama".

Kurti: Zločinačke bande pojačale napade, znaju da se bliži kraj

Nove incidente kosovski premijer naziva "napadima" koje su "pojačale zločinačke bande na sjeveru Kosova".

"Zločinačke bande pojačale su napade na sjeveru Kosova. Znaju da se bliži kraj. Vlada Kosova niti se cjenka s njima niti ih tolerira. Bombe koje bacaju, meci koje ispaljuju i maske koje nose pokazuju njihovu političku i narodnu nemoć.

Zbog ovih zločina i oružanih napada sjeverno od Ibra, tamo ćemo imati više kosovske policije. Zato što će biti istraga i procesuiranja ovih zločinaca koje plaća Srbija, a kojima dirigira njihov predsjednik. Brojna kršenja zakona neće biti oproštena, a tendencije kriminalne destabilizacije će propasti", poručio je Kurti.

Izvanredni izbori u četiri općine na sjeveru zakazani su za 18. i 25. prosinca nakon masovnog izlaska Srba iz kosovskih institucija, uključujući i ostavke gradonačelnika četiri općine na sjeveru. Kosovski Srbi, uz potporu službenog Beograda, zahtijevaju da Priština dosljedno primijeni Briselski sporazum iz 2013. kojim se, uz pokroviteljstvo EU, obvezala na formiranje Zajednice srpskih općina.

>> Sukobi na Kosovu traju 30 godina. Stvar je eskalirala nakon navodnog silovanja bocom

Teške optužbe na račun Vučića

Kurti je zbog svega najavio veće prisustvo policajaca optužujući srpskog predsjednika Aleksandra Vučića da stoji iza tih akcija.

Iz Beograda stižu slične optužbe na adresu prištinskih vlasti. Direktor Ureda za Kosovo srpske vlade Petar Petković optužio je kosovsku stranu da je poslala Kurtijeve specijalce s ciljem da instaliraju svoja biračka povjerenstva. Ove optužbe Kosovska policija ocijenila je kao "neistinite i tendenciozne".

Središnje izborno povjerenstvo Kosova (CIK) u utorak navečer je ocijenilo kako s obzirom na incidente "nije moguće krenuti po planu organizacije izbora" u četiri općine na sjeveru.

Kurti tvrdi da se u tim općinama "ne radi o podjeli na Srbe i Albance, već na kriminalne bande i građane". On je zamolio "sve građane Kosova" da "podrže državu i kosovsku policiju" i sve dužnosnike da "brane ustavnost i zakonitost, republiku i demokraciju".

Srbija: Razmatramo povratak do 1000 pripadnika vojske i policije

Šef ureda za Kosovo i Metohiju srpske vlade Petar Petković izjavio je sinoć na izvanrednoj konferenciji za medije da će Srbija "razmotriti" povratak do 1000 pripadnika vojske i policije na Kosovo, sukladno Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti UN-a.

Njegova je ocjena da kosovski premijer Albin Kurti slanjem policije "nastavlja s protupravnim i nasilnim akcijama" kojima je cilj "okupacija sjevera Kosova", većinski naseljenog Srbima.

Napetosti na sjeveru traju već mjesecima, a nedavno su se intenzivirale u kampanji Prištine da uvede preregistraciju tablica za kosovske gradove izdanih u Srbiji na RKS tablice / Republika Kosovo, što lokalni Srbi uz potporu Beograda odbijaju, pa su njihovi predstavnici u znak prosvjeda napustili kosovske institucije.

Poslije niza pritisaka iz Bruxellesa i Washingtona postignuto je privremeno kompromisno rješenje, ali napetosti nisu prestale jer Priština želi uspostaviti sustav uprave na cijelom teritoriju Kosova, dok Beograd inzistira na poštovanju Briselskog sporazuma kojim se kosovska vlast, pod pokroviteljstvom EU, obvezala na formiranje Zajednice srpskih općina.

Pročitajte više