Srbi u Australiji potrošili preko pola milijuna dolara na obranu Kapetana Dragana

SRPSKA zajednica u Australiji potrošila je više od pola milijuna dolara na obranu Dragana Vasiljkovića, objavili su australijski mediji.

Udruga "Srbi za pravdu i demokarciju" nazvala je proces protiv Kapetana Dragana "lovom na vještice", objavivši da su dosad potrošili 500.000 dolara, te da računi još rastu.

Predsjednik odbora George Bubalo rekao je da su 42 srpske udruge u Australiji financijskim donacijama pomagali Kapetanu Draganu u borbi za ostanak u Australiji.

"Borba za zaustavljanje izručenja Kapetana Dragana Hrvatskoj je daleko od kraja. Slučaj ćemo poslati na Vrhovni sud, budući da je Dragan građanin Australije." - rekao je.

Sudac sidnejskog suda Paul Coran prije nekoliko je dana prihvatio hrvatski zahtjev za izručenjem, te rekao kako Vasiljković može biti izručen Hrvatskoj.

Kapetan Dragan je od 1991. do 1993. bio zapovjednik srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj, a osumnjičen je za sudjelovanje u ratnim zločinima protiv civila i Hrvatske vojske te zatvorenika.

Uhićen je 20. siječnja 2006. u Sydneyju na  temelju međunarodne tjeralice koju je raspisala Hrvatska. Vasiljković se žalio australskom Vrhovnom sudu tvrdeći da je protuzakonito zatvoren jer dvije zemlje nemaju formalni sporazum o izručenju.

No, Vrhovni sud mu je u lipnju odbacio žalbu prihvativši ocjenu australske vlade da Vasiljković može biti izručen temeljem Ugovora o izručivanju zemalja Commonwealtha pa je postupak nastavljen na lokalnome sudu u Sydneyu.

Šibensko Županijsko državno odvjetništvo Vasiljkovića tereti da je kao zapovjednik jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojba, odnosno kao zapovjednik nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojba "Alfa", postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija.

Osumnjičen je da je u lipnju i srpnju 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te u veljači 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Tereti ga se i da je kao zapovjednik jedinica za posebne namjene u srpnju 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada i zauzimanja glinske policijske postaje, prigradskog naselja Jukinca, te sela Gornjeg i Donjeg Viduševca.

Foto: AFP

Pročitajte više