Srbi u Hrvatskoj traže ostavke: Uzelac i Pupovac u koaliciji s HDZ-om zbrinuli samo sebe

"POTPREDSJEDNIK Vlade Slobodan Uzelac jedno glasuje u Vladi, a onda sasvim suprotno govori u javnosti. Od njega svakako tražimo ostavku", najavili su danas predstavljajući novu koaliciju Srba u Hrvatskoj predstavnici tri političke stranke srpske nacionalne manjine i to Demokratske partije Srba (DPS), Srpske narodne stranke (SNS) te Nove srpske stranke (NSS). Štoviše osim Uzelca od kojeg traže ostavku, Milorada Pupovca optužili su za zloporabu položaja i ovlasti.

Naime čelnice te tri stranke Milan Rodić (SNS), Svetislav Lađarević (NSS) kao i Veljko Džakula iz DPS-a najavili su zajedničko djelovanje u koaliciji da bi riješili ključna pitanja Srba u Hrvatskoj.

"Nesposobnost i neučinkovitost aktualnih predstavnika Srba u Hrvatskom saboru razlog je našeg ujedinjenja kao i traženja ostavki. Uostalom u šest godina koalicije s HDZ-om brinuli su se samo za vlastitu poziciju i fotelje, dok za manjinu koju zastupaju nisu prstom maknuli", najavili su danas pred novinarima čelnici nove koalicije.

Prema njima glavni problemi Srba u Hrvatskoj i dalje su povratak izbjeglica kao i povrat imovine. Također tu su i otkup stanova bivših nositelja stanarskoga prava te objavljivanje liste tjeralica za ratne zločine.

"Tražimo i provedbu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, posebno odredbe o proporcionalnoj zastupljenosti u tijelima područne i lokalne samouprave", najavili su iz nove koalicije.

Pročitajte više