SRBIJA: DO DESET SATI NA BIRALIŠTA IZAŠKO 8,69 POSTO OD 6,5 MILIJUNA BIRAČA

Na predsjedničkim izborima u Srbiji do 10 sati u nedjelju glasovalo je 8,69 posto od ukupno oko 6,5 milijuna upisanih birača, te je postotak izlaska do tog vremena gotovo dva posto veći nego na neuspješnim predsjedničkim izborima održanima u studenom 2003. godine, priopćila je u nedjelju Republička izborna komisija na konferenciji za novinare.

Biračka mjesta u Srbiji otvorena su u nedjelju u sedam sati ujutro, a zatvaraju se u nedjelju u 20 sati.

Po prvi puta srpski državljani mogu glasovati u inozemstvu, a izbori su - zbog razlike u vremenu - u subotu već obavljeni u Velikoj Britaniji, SAD-u i Kanadi.

Republička izborna komisija utvrdila je da pravo glasa ima 8045 birača s boravištem u inozemstvu, koji su se na vrijeme prijavili diplomatskim predstavništvima u 17 zemalja, a rezultati u inozemstvu bit će objavljeni zajedno s rezultatima izbora u zemlji, u nedjelju kasno navečer.

Birači se opredjeljuju za jednog od 15 kandidata, a ako niti jedan kandidat u prvom krugu ne dobije više od 50 posto glasova, predsjednik će biti izabran za dva tjedna 27. lipnja, između dva kandidata koji u prvom krugu dobiju najviše glasova. U drugom krugu pobjeđuje onaj koji dobije više glasova.

U međuvremenu, između neuspješnih predsjedničkih izbora 2003. godine i današnjih, Skupština Srbije ukinula je odredbu da je za uspjeh izbora neophodno da na birališta izađe više od 50 posto od ukupnog broja upisanih birača.

Novi podaci o izlasku na izbore bit će objavljeni u 15 sati.

(Hina) xttag ymaš

Pročitajte više