Srbija izlazi iz krize: Premijer Cvetković ukida antirecesijske mjere

"VLADA Srbije će do kraja godine postepeno ukidati antirecesijske mjere jer svi pokazatelji govore da će se nastaviti privredni rast", kazao je danas srpski premijer Mirko Cvetković, javlja B92. Cvetković je kazao kako će Srbiji trebati dvije-tri godine da se vrati na stope rasta od pet do šest posto, koliko je bilježila u vrijeme prije krize. On očekuje da će do kraja godine rast BDP-a biti od 1,5 do 2 posto.

Cvetković je kazao kako je u prvom kvartalu ove godine rast bruto domaćeg proizvoda bio ispod očekivanog, na nivou od 0,6 do 0,7 posto, ali da su se sada ekonomski pokazatelji poboljšali. Dodao je kako to daje osnovu očekivanjima da bi se mogla ostvariti stopa rasta BDP-a od dva posto u 2010.

"Oporavak neće biti tako brz kao što je bio pad i zbog toga su potrebna ulaganja postojećih i novih investitora, kojima će se otvarati nova radna mjesta", kazao je predsjednik srpske vlade.

Prema njegovim riječima, Srbija je početkom ove godine krenula pozitivnim stopama rasta, ali one još uvijek nisu dovoljne da se poprave posljedice krize nastale 2009. Pozitivno je što bilježi visok rast, uz umjereni rast uvoza, tako da se pokrivenost uvoza izvozom povećala na 65 posto, rekao je srpski premijer.

Pročitajte više