Srbija izmijenila zakon o lokalnim izborima

Foto: EPA

Skupština Srbije usvojila je dvotrećinskom većinom izmjene i dopune Zakona o lokalnim izborima nakon dvotjednih pregovora koji su podijelili oporbu u odluci o sudjelovanju na već raspisanim beogradskim izborima 2. lipnja jer ih vladajući odbijaju spojiti s glasanjem za većinu preostalih izbora na lokalnoj razini.

Izmjene Zakona usvojene su po hitnom postupku, a podržao ih je i dio oporbe, ali je prethodnih dana tijekom pregovora, u kojima je traženo da se svi lokalni izbori održe istog dana kad i beogradski i odlože na razuman rok, nastao razdor unutar oporbene proeuropske koalicije lijevog centra Srbija protiv nasilja (SPN).

SNS ni nakon tri pokušaja nije oformio većinu za izbor gradonačelnika Beograda

Stajalište dijela SPN-a bilo je da se svi izbori trebaju održati istog dana, no tek uz usvajanje svih preporuka misije međunarodnih promatrača OESS-a (ODIHR), kojima je od vlasti zatraženo uređivanje popisa birača i otvaranja provladinih medija za poruke i stajalište oporbe te sprječavanje dužnosničke kampanje vladajućih.

Neočekivani pristanak na spajanje lokalnih i beogradskih izbora, ali ne i odlaganje datuma do primjene ključnih preporuka, podijelio je oporbu. Dio stranaka i pokreta SPN-a još jučer je, uoči usvajanja izmjena zakona, objavio da će sudjelovati na izborima i istaknuo slogan "Biram borbu".

Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) pobijedila je na izvanrednim parlamentarnim izborima 17. prosinca prošle godine, a osvojila je većinu i na izborima za vijećnike Skupštine Beograda, no ni poslije tri pokušaja nije uspjela osigurati većinu za izbor gradonačelnika pa su izbori ponovo raspisani.

Oporba bijesna

Oporba je optužila vladajuće da su brojnim zlouporabama, izbornim inženjeringom, dovođenjem birača iz Republike Srpske i gradova u kojima nisu bili lokalni izbori izigrali volju birača u Beogradu. Niz nepravilnosti konstatirala je i promatračka misija ODIHR i sačinila 25 preporuka vlastima da stvore sve preduvjete za poštene izbore, ali to, unatoč nekim ustupcima, još nije učinjeno.

Na izbore će, kako je najavljeno, izići Zeleno-lijeva fronta, Narodni pokret Srbija, Ekološki ustanak, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana i Novo lice Srbije, dok su Stranka slobode i pravde, Srbija centar i desna koalicija NADA najavile da neće sudjelovati jer nema vremena da se do 2. lipnja poboljšaju izborni uvjeti.

Na izbore 2. lipnja ne treba izići jer to nisu izbori. Nijedan uvjet za održavanje izbora nije ispunjen, rekla je nositeljica izborne liste SPN-a na prosinačkim izborima Marinika Tepić.

Pročitajte više