Srbija Međunarodnom sudu pravde predala protutužbu protiv Hrvatske

PRAVNI zastupnik Srbije Saša Obradović danas je Međunarodnom sudu pravde u Haagu i službeno predao protutužbu u kojoj se Hrvatska optužuje za genocid nad srpskim civilima tijekom ratnih operacija od 91. do 1995. godine, javlja beogradski portal B92.

Srpska protutužba, prema istom izvoru, sadrži brojne podatke o ratnim zločinima počinjenim u Gospiću, Sisku, Pakračkoj poljani, Karlovcu, Osijeku, Paulinom Dvoru, Medačkom džepu, na Maslenici i tijekom operacija Bljesak i Oluja, ali i podatke o žrtvama za koje srpska strana tvrdi da su stradale nakon završetka Domovinskog rata ili u pokušajima da se vrate iz izbjeglištva.

Uz to, kako je i ranije najavljivano iz Beograda, protutužba sadrži i povijesni presjek srpsko-hrvatskih odnosa utemeljen na događajima od Drugog svjetskog rata naovamo, uz neizostavno spominjanje srpskih žrtava u logoru Jasenovac.

Bivši veleposlanik Srbije u Hrvatskoj Milan Simurdić, koji je nakon završenog diplomatskog mandata 2005. godine u Zagrebu postao predsjednik Foruma za međunarodne odnose medijima je izjavio kako vjeruje da će protutužba Srbije imati određenog utjecaja na međusobne odnose dviju zemalja, no da se stvarne dimenzije toga utjecaja još ne mogu procijeniti, te da se o njima može samo nagađati.

Simurdić je podsjetio kako je Hrvatska, unatoč višekratnim zahtjevima i signalima iz Beograda da odustane od tužbe za genocid protiv Srbije, "propustila priliku da odustane od tužbe i da potraži izvansudsku nagodbu za rješenje tog pitanja"

On je ocijenio i kako su neriješeni problemi ratnih zločina na obje strane jedno od najtežih i najosjetljivijih pitanja koja još uvijek opterećuju odnose dvije zemlje. Simurdić u izjavi ide i dalje i tvrdi kako su odnosi između Beograda i Zagreba u konstantnoj silaznoj putanji još od hrvatskog priznanja Kosova, te da će "biti vrlo teško povratiti politički dijalog u normalu i raditi na rješavanju niza drugih otvorenih pitanja, iako je to u interesu obje zemlje".

Pročitajte više