Srbija odbila Josipovićevu ruku prijateljstva zbog "predsjednika takozvanog Kosova"

IAKO je hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio da Srbiji nudi "ruku prijateljstva" i da mu je žao što srpski predstavnici neće prisustvovati njegovoj inauguraciji, ministar vanjskih poslova Republike Srbije Vuk Jeremić je još jednom potvrdio da na inauguraciju iz Srbije zbog dolaska predsjednika Kosova Fatmira Sejdiua ne dolazi nitko.

"Hrvatski predsjednik je svoju odluku donio. On se odlučio za predstavnike Kosova, a ne Srbije", rekao je Jeremić za RTS i dodao da će zbog toga biti provedena u djelo najava predsjednika Srbije Borisa Tadića da neće biti srpskih predstavnika na inauguraciji.

Jeremić je objasnio da je "u trenutku kada se novi hrvatski predsjednik odlučivao koga će pozvati na inauguraciju, hrvatskoj strani jasno stavljeno do znanja da neće biti predstavnika Srbije ukoliko tamo budu prisutni predstavnici takozvanog Kosova".

Josipović: Ovo je propuštena prilika za početak dijaloga

Srbija se odlučila za drastičan potez unatoč miroljubivom nastojanju Ive Josipovića da izbjegne diplomatski skandal.

"Meni je žao što predsjednik Tadić ne dolazi. Mislim da je to jedna propuštena prilika da što prije započnemo dijalog. S druge strane moram priznati da to ne shvaćam kao rezultat neprijateljstva ni prema Hrvatskoj, ni prema meni osobno", rekao je u intervjuu beogradskom FoNetu.

"To je dio neke politike koju Srbija provodi, za koju nisam siguran da je baš racionalna i da će dati neki rezultat, ali, to je stvar Srbije i ja se u to ne bih htio miješati, samo mi je žao što je propuštena, čini mi se, jedna dobra prilika za otvaranje dijaloga", objasnio je.

Pročitajte više