Srbija pred kopernikanskim obratom: Vladu ipak sastavljaju radikali

DEMOKRATSKA stranka Srbije, Socijalistička partija Srbije i Srpska radikalna stranka usuglasile su se oko pet osnovnih načela za formiranje nacionalne vlade i postignut je sporazum na temelju kojeg se nastavljaju pregovori, priopćeno je nakon sastanka predstavnika ove tri stranke.

Na osnovi večerašnjeg sporazuma nastavit će se razgovori o utvrđivanju koalicijskog sporazuma za stvaranje parlamentarne većine i formiranje Vlade Srbije, stoji u priopćenju DSS-a koje je novinarima podijeljeno nakon sastanka u središnjici te stranke, prenose srpski mediji.

U priopćenju stoji kako je predložen sporazum o formiranju nacionalne vlade koju bi sačinjavale koalicije DSS-Nova Srbija, SRS, SPS, Partija ujedinjenih penzionera, Jedinstvena Srbija, Bošnjačka lista i vanstranačke ličnosti koje zastupaju nacionalnu politiku očuvanja državnih interesa Srbije.

Osnovni ciljevi nacionalne vlade su: očuvanje Kosova i Metohije u Srbiji, očuvanje Republike Srpske na osnovu Daytonskog sporazuma, snažan ekonomski i ravnomjerni regionalni razvoj Srbije, ostvarivanje socijalne pravde, nastavak europskih integracija sa Kosovom i Metohijom u svom sastavu, te borba protiv svih oblika kriminala i korupcije.

"Prihvatili smo inicijativu DSS-a da razgovaramo o načelima za formiranje zajedničke vlade i inzistirali smo da se među tim principima nađe princip socijalne pravde. Pošto su predstavnici DSS-a, NS-a i SRS-a prihvatili te naše principe, mi smo se danas dogovorili o principima za formiranje zajedničke vlade i razgovori će se nastaviti dalje o formiranju koalicijskog sporazuma i dogovoru o formiranju koalicija", rekao je novinarima nakon sastanka vođa socijalista Ivica Dačić.

Na direktno novinarsko pitanje znači li to da je sve gotovo i da će novu vladu ipak tvoriti koalicija okupljena oko radikala, Dačić nije izravno odgovorio. "Vlada i parlamentarna većina se formiraju kada se potpiše koalicijski sporazum", kaže Dačić.

Radikale je na današnjim pregovorima, u odsustvu Tomislava Nikolića koji je otišao u Haag posjetiti Vojislava Šešelja, predstavljala Gordana Pop-Lazić koja je poručila kako "postoje velike šanse da se formira skupštinska većina", te dodala kako će se razgovori nastaviti sutra.

"Predsjednik Srbije Boris Tadić formiranje ove koalicije neće moći spriječiti demokratskim sredstvima", kazala je Pop-Lazić.

Vojislav Koštunica novinarima nije davao nikakve izjave, ali prema riječima njegovih kolega i vjerojatno budućih koalicijskih partnera, može se zaključiti da će Srbija uskoro dobiti novog/starog premijera, i to točno godinu dana nakon što je formirana bivša srpska vlada.

Podsjetimo, na parlamentarnim izborima SRS je osvojio 78 mandata, DSS/NS 30, SPS-PIPS/JS 20, a Bošnjačka lista dva mandata. Za formiranje većinske vlade potrebno je 126 mandata.

Tadić povisio ponudu socijalistima

Demokratska stranka i njen predsjednik Boris Tadić su nakon jučerašnjih vijesti o socijalističko-radikalskoj koaliciji na razini Beograda odlučili reagirati povišenjem koalicijske ponude socijalistima, piše Blic.

Ivica Dačić bi, prema tim navodima, trebao i dalje biti vicepremijer, ali bi socijalisti umjesto dva imali četiri mjesta u vladi.

Demokrati istovremeno inzistiraju da od sporazuma neće biti ništa ako socijalisti istovremeno ne odustanu od podrške radikalima na razini Beograda.

Čedomir Jovanović je, pak, po prvi put izjavio da je spreman podržati socijaliste ukoliko budu ušli u demokratsku vladu, objasnivši time da je njegova Liberalno-demokratska partija "svjesna situacije u kojoj se našla Srbija".

LDP poziva na prosvjede protiv radikalske vlasti u Beogradu

Liberalno-demokratska partija je, pak, danas priopćila kako će, ukoliko se nastave pregovori DSS, SRS i SPS o formiranju zajedničke vlasti u Beogradu, pozvati građane da prosvjedima spriječe takvu koaliciju koju je nazvala "nazadnom i neprincipijelnom".

LDP obrazlaže kako se ne smije dozvoliti da jedan "europski grad kao Beograd"  poslije 5. listopada 2000. godine padne u ruke "najnazadnijim, najzaostalijim i neskriveno protueuropskim snagama".

P.V.

Pročitajte više