Srbija se "sporo, ali stalno okreće prema Europi"

POLITOLOG Branko Caratan je, komentirajući rezultate izbora u Srbiji u HRT-ovoj emisiji Otvoreno, rekao kako Srbija bilježi "spori, ali stalni pomak prema Europi".

Time je objasnio činjenicu što tema Kosova nije imala nikakvog utjecaja na rezultat izbora. Proeuropska opcija matematički još nije prevagnula, ali na svojoj strani ima trendove.

Milorad Pupovac, predsjednik SDSS, je rekao kako je Tadić u prednosti, odnosno kako će u svojim rukama kao predsjednik "imati sve poluge vlasti". Tadića je opisao kao sposobnog političara i vođu koji je "svojom i energijom svojih ministara" uspio očuvati "sve ono što se u Srbiji postiglo 2000. godine". Pobjedu proeuropskih snaga je nazvao korisnom za Hrvatsku te se čudi što su, po njegovom mišljenju, desne i konzervativne snage u Hrvatskoj navijale za pobjedu radikala.

Ivo Banac je, pak, upozorio da se ne treba zanositi da bi formiranje "proeuropske" vlade samo po sebi značilo proeuropsku orijentaciju odnosno definitivan otklon od nacionalizma. U samom proeuropskom bloku ima nacionalističkih stranaka, a i neke od stranaka manjina - na koje se računa u većini proeuropskih kombinacija - odranije imaju dobre odnose s nacionalističkim blokom.

Aleksandar Marton iz Lige socijaldemokrata Vojvodine se javio iz beogradskog studija te prokomentirao jučerašnje incidente s paljenjem vojvođanske zastave na biralištima. On je to pripisao djelovanju "antieuropskih" snaga iz DSS-a i radikala, ali i rekao da su na to građani Vojvodine reagirali masovnim izlaskom na birališta i podrškom proeuropskom bloku. Marton je izjavio da nakon ovih izbora i pobjede demokrata "počinje autonomija Vojvodine".

Predsjednica Helsinškog odbora Srbije Sonja Biserko je izjavila kako će se socijalisti najvjerojatnije prikloniti demokratskom bloku, jer je to za njih najlakši način da sa sebe skinu breme Miloševića, odnosno transformiraju se u suvremenu stranku ljevice. Na tu stranu bi ih moglo natjerati i mogućnost da demokrati samostalno na svoju stranu privuku manje stranke iz socijalističkog bloka - umirovljenički PUPS i Palminu Jedinstvenu Srbiju.

Dejan Anastasijević, novinar beogradskog tjednika "Vreme", je rekao kako je na ovim izborima pitanje Kosova definitivno otišlo u drugi plan. Tadićeve izjave da će se boriti za očuvanje Kosova je nazvao retorikom i rekao kako će Srbija, barem prešutno, priznati realnost nove nezavisne države.

Anto Đapić je, pak, rekao da se u Hrvatskoj ne treba previše baviti problemom Srbije. Po njegovom mišljenju niti je pobjeda demokrata razlog za euforiju, a niti bi eventualni dolazak nacionalista na vlast predstavljao probleme. Upozorio je kako se u Tadićevom bloku nalazi i stranka Vuka Draškovića koji je svojevremeno imao velikosrpsku platformu.

R.R.
Foto: AFP

Pročitajte više