Srbija tuguje, Kosovo slavi: 11 godina od NATO-ova bombardiranja

POLAGANJEM vijenaca i cvijeća na spomen-obilježja te uz zvuke sirene i govore, diljem Srbije je obilježena 11. obljetnica početka NATO-ova bombardiranja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije. Napadi su, prema naredbi bivšega generalnog tajnika NATO-a Javiera Solane, započeli 24. ožujka 1999. godine malo prije 20 sati i trajali 78 dana.

Zračni napadi NATO saveza za koje nisu imali potporu Vijeća sigurnosti UN-a, trajali su neprekidno 11 tjedana. Prema različitim izvorima, u napadima je poginulo od 1.200 do 2.500 ljudi, a teško su oštećeni gospodarski objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, kulturni spomenici i infrastruktura.

Napadi su uslijedili nakon neuspjelih pregovora o rješavanju krize na Kosovu u francuskom Rambouilletu i Parizu u veljači i ožujku 1999. godine. Okončani su 10. lipnja donošenjem rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a. Dan ranije predstavnici NATO-a i jugoslavenske vojske potpisali su dogovor o povlačenju jugoslavenskih snaga s Kosova i dolasku međunarodnih snaga na to područje.

Srbijom u podne odjekivao prestanak zračne opasnosti

Nakon više neuspjelih diplomatskih pokušaja, krizu je okončalo posredovanje bivšega predsjednika Finske Marttija Ahtisaarija i ruskoga premijera Viktora Černomirdina, posebnoga poslanika tadašnjega ruskog predsjednika Borisa Jeljcina.

Srpski ministar obrane Dragan Šutanovac je u povodu obilježavanja NATO-ovih napada posjetio Valjevo i ondje se poklonio žrtvama bombardiranja. Srpski patrijarh Irinej je vodio misu zadušnicu u crkvi sv. Marka u centru Beograda. "Ovo je dan tužnog i molitvenog sjećanja na one koji su stradali na tlu naše domovine i one koji su pali braneći svoje domove i svetinje", rekao je patrijarh Irinej poslije parastosa.

U podne je u glavnome gradu, ali i svim drugim mjestima diljem Srbije zazvonila sirena koja je simbolično označavala prestanak zračne opasnosti.

"78-dnevni napadi su oslobodili Kosovo"

Na Kosovu se bombardiranje NATO-a doživljava različito. Srbima je donijelo, kako kažu, patnje i gubitak najbližih, dok za Albance predstavlja dolazak slobode. Nekoliko stotina Srba okupilo se u Gračanici, na parastosu posvećenom žrtvama intervencije NATO-a i nasilja iz perioda prije i nakon uvođenja međunarodnog protektorata na Kosovu, prenosi B92.

Istovremeno dok su u Srbiji obilježavali sjećanje na stradale u napadima, premijer Kosova Hasim Thaci je ocijenio da je NATO-ovo bombardiranje otvorilo put proglašenju neovisnosti Kosova. Prema njegovim riječima, 78-dnevni napadi su oslobodili Kosovo i stvorili uvjete za oblikovanje kosovske "države i demokratskog identiteta".

"Državljani Kosova, te slobodne i demokratske institucije najmlađe države u Europi, zahvalni su svim svjetskim političkim i vojnim vođama za veliku i neograničenu potporu u tim ključnim trenucima", naglasio je Thaci.

Pročitajte više