Srbija vratila matične knjige odnesene iz Hrvatske

HRVATSKA ministrica pravosuđa Ingrid AntičevićMarinović preuzela je u ponedjeljak u Beogradu od srbijanskog ministra pravosuđa Vladana Batića matične knjige koje su iz Hrvatske odnesene krajem rata u Hrvatskoj 1995. godine.

Riječ je o 514 matičnih knjiga, knjiga državljana i registara matičnih knjiga koje su 1995. godine odnesene iz dijelova Hrvatske koji su tada bili pod srpskom kontrolom, pretežno iz županija Sisačko-moslavačke, Karlovačke, Ličko-senjske, Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske, Zadarske i Šibenske.

Predaja knjiga bila je dogovorena u lipnju ove godine, kad je srbijanski ministar Batić bio u svom prvom sužbenom posjetu Hrvatskoj.

"Današnja predaja matičnih knjiga Hrvatskoj važna je za buduće odnose dvaju zemalja i njihovu suradnju, ali također i za dobrobit svih građana Hrvatske, jer se samo na osnovu tih knjiga mogu utvrđivati pitanja bitna za pravni status i ostvarivanje prava svih hrvatskih državljana", kazala je Antičević-Marinović.

Hrvatska ministrica s Batićem je razgovarala i o kaznenim postupcima zbog ratnih zločina koji se u Hrvatskoj vode protiv hrvatskih državljana srpske nacionalnosti.

Antičević-Marinović je objasnila da su ranije mnogi od tih postupaka vođeni u odsustvu optuženika, ali da je Hrvatska prihvatila preporuke Vijeća Europe da se postupci protiv osoba nedostupnih hrvatskom pravosuđu ne vode dok ne bude osigurano njihovo prisustvo.

"Od Državnog odvjetništva dobili smo spisak svih optuženih i pravomoćno osuđenih osoba, ali i onih protiv kojih su pokrenute prethodne radnje, te onih čije je presude ukinuo Vrhovni sud Hrvatske. Revizija optužnih akata već je u velikoj mjeri obavljena, te je protiv 249 osoba, protiv kojih je bio vođen kazneni postupak, taj postupak obustavljen", kazala je Antičević-Marinović.

Ministarstvo pravosuđa Srbije očekuje da će, u skladu s dogovorom, dobiti taj spisak, kazao je Batić.

Nakon prošlog ministarskog susreta u Zagrebu, Ministarstvo pravosuđa Hrvatske je počelo i s realizacijom transfera osuđenih osoba, po njihovom zahtjevu, u matičnu zemlju.

Prema riječima hrvatske ministrice, dosad je takav zahtjev istaklo 70-ak osoba, a zasad je realiziran jedan transfer osuđenika iz hrvatskog zatvora u Bosnu i Hercegovinu. Očekuje se i rješavanje 43 zahtjeva za transfer u srbijanske zatvore osuđenika koji su državljani Srbije i Crne Gore, ali najprije jedan dio onih koji su podnijeli takav zahtjev mora pribaviti uvjerenje o državljanstvu te države.

Pročitajte više