Srbija za 3,5 milijuna eura prodaje hrvatski otočić

POČETNA cijena otočića Jakljan iznosi 3.466.601,12 eura, a izbor najpovoljnijeg ponuđača obavit će se 12. kolovoza, tako stoji u oglasu koji je Republička direkcija za imovinu Republike Srbije objavila u jednom hrvatskom dnevnom listu.

Oglašavajući prodaju otočića Jakljan, površine 3,45 četvornih kilometara, u blizini Dubrovnika, između Mljeta i Šipana, stoji da se radi o "nepokretnosti u svojini Republike Srbije koje se nalaze na teritoriju Republike Hrvatske".

U oglasu, čiji tekst prenosi Slobodna Dalmacija, navodi se da je "nosilac prava korišćenja Centar dječjih ljetovališta i oporavilišta grada Beograda, koje čine objekti i zemljište obuhvaćeno kompleksom dječjeg odmarališta "Jakljan" na ostrvu Jakljan u Republici Hrvatskoj".

Savjetnik direktora Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije Nebojša Negić, koji vodi prodaju nekretnine, kazao je da je uredbom Republike Hrvatske o preknjiženju imovine, preknjiženo i vlasništvo nad navedenim objektom, te da je on sada u vlasništvu Srbije.

Zamjenik dubrovačke gradonačelnice Antun Kisić iznenađen je novinarskim upitom o objavljenom oglasu o prodaji Jakljana, a kako nitko nije kontaktirao gradsku upravu nije želio komentirati ovaj slučaj.

Otok Jakljan pripada Elafitskom otočju na domak Dubrovnika, a sa njim je raspolagao Hrvatski fond za privatizaciju.

Udruga Međunarodno kumstvo djetetu Herceg - Bosne iz Širokog Brijega koju vodi franjevac fra Jozo Zovko dobila je otok na 10-godišnje korištenje, te su u organizaciji te udruge na otoku ljetovala djeca iz Bosne i Hercegovine, Italije, a bilo je i djece iz Srbije i Crne Gore.

Ugovor je sklopljen bez naknade, što je izazvalo burne rekacije u Dubrovniku, a ovih dana je istekao.

Tijekom Domovinskog rata nenastanjeni otočić bio je sjedište dubrovačke flote naoružanih brodova, a napustili su ga u jesen 1992. godine.

(Foto: Google Earth)

Pročitajte više