Srbijanska vlada organizira četnički skup na Ravnoj Gori

U ORGANIZACIJU tradicionalnog četničkog skupa na Ravnoj Gori ove je godine, osim Srpskog pokreta obnove koji je proslave do sada organizirao, uključena srbijanska vlada, točnije ministarstvo kulture.
 

Naime, na skupu, koji će se ove godine održati 15. svibnja, obilježava se dolazak Draže Mihailovića u to mjesto. Nakon donošenja zakona o izjednačavanju prava četnika i partizana, u organizaciju se uključila srbijanska vlada kroz ministarstvo kulture.
 
Jutarnji list je od srbijanskog ministarstva kulture dobio potvrdu da će na središnjoj proslavi u nedjelju Vuk Drašković govoriti kao ministar vanjskih poslova, a ne kao predsjednik Srpskog pokreta obnove.
 
Glavni organizator skupa i predsjednik odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova pri ministarstvu kulture Vlada Tomčić rekao je kako je ministarstvo kulture Srbije uputilo pozive veleposlanstvima SAD-a, Rusije, Francuske i Velike Britanije.
 
Glasnogovornica SPO-a Milena Popović dodala je kako se očekuje organizirani dolazak diplomatskih i vojnih predstavnika u SCG-u, članova četničkih organizacija iz zemlje i svijeta te pristaša SPO-a i ravnogorskog pokreta.
 
Iako nisu dobili nikakvu službenu potvrdu, nadaju se da će se svi odazvati pozivu. U program proslave uvrštena je izložba četničkih zastava, oružja i ordenja.
 
Tomčić je istaknuo kako zna da se četnički pokret u Hrvatskoj doživljava drugačije nego u Srbiji ali kaže kako je povijesna činjenica da je taj pokret nastao tijekom Prvog svjetskog rata.

Ovom proslavom i izjednačavanjem prava četnika i partizana srbijanska vlada, kaže Tomčić, želi ujediniti nacionalni korpus te ukloniti povijesne dvojbe i razjedinjenost koja je godinama vladala u srpskom društvu, odnosno vječite podjele na četnike i partizane.
 
Zanimljivo je da u Sloveniji 214 pripadnika četničkog pokreta ostvaruje pravo na mirovine, jer je ta zemlja donijela zakon o izjednačavanju prava pripadnika svih vojski.

Foto: RČP Brčko

Pročitajte više