Srbin, počinitelj kaznenih djela na području Hrvatske - počasni konzul Konga u BiH

VIŠESTRUKI počinitelj kaznenih djela na području Hrvatske, vlasnik kockarnica u Beogradu i trgovac dijamantima, Srbin Milorad Majkić, imenovan je počasnim konzulom Konga u Bosni i Hercegovini, prenosi u utorak sarajevsko "Oslobođenje".

Prema navodima ovog lista, Vijeće ministara je odobrilo Majkićevo imenovanje 26. kolovoza ove godine, a 6. listopada ono je postalo pravomoćno.

Takvom odlukom Majkić je dobio pravo na zaštitu koja diplomatima pripada sukladno Bečkoj konvenciji o olakšicama, privilegijama i imunitetu za diplomatske predstavnike u inozemstvu, a "Oslobođenje" ironično zaključuje kako će takva zaštita ovoj osobi sumnjive prošlosti i te kako trebati.

Prema navodima sarajevskog lista, veleposlanstvo Demokratske Republike Kongo u Beogradu akciju za imenovanje Majkića na dužnost u BiH započelo je 2002. godine i ona se odvijala uz pomoć srpskih dužnosnika u tijelima vlasti BiH.

Imenovanje nije išlo glatko, jer se vrlo brzo ispostavilo kako je u pitanju osoba sumnjive prošlosti, a dokaz za to bila je informacija zagrebačkog odjela Interpola koji je vlastima u BiH dostavio podatke kako je Majkić, državljanin BiH i SCG, prijavljivan kao višestruki počinitelj kaznenih djela u razdoblju od 1975. do 1983. godine.

On je tada počino kaznena djela silovanja, prijevare, krivotvorenja dokumenata i novca te davanja mita, narušavanje javnog reda i mira, i vrijeđanje policajca.

Zbog svega ovoga u više navrata su mu izricane zatvorske i novčane kazne.

Ovakve informacije navodno je prikrio zamjenik ministra sigurnosti BiH Dragan Mektić, a manipuliralo se i podacima da Majkića nije bilo u kaznenoj evidenciji beogradske policije, odnosno Ministarstva pravosuđa Hrvatske.

Glavni direktor beogradskog "Genexa" Milorad Savičević je još prije dvije godine tvrdio kako je Majkić bio osoba koja je uživala potporu Slobodana Miloševića, ali i paravojnih skupina koje su operirale po Srbiji. Na taj je način otvorio i kockarnicu u beogradskom Intercontinentalu, a nakon pravnog spora oko vlasništva čak je od "Genexa" naplatio odštetu od pet milijuna dolara.

Unatoč spornim detaljima o Majkiću koji su naknadno otkriveni, stajalište Ministarstva vanjskih poslova BiH je da nema pravnih zapreka za njegovo imenovanje na dužnost počasnog konzula Konga.

Pročitajte više