Srđ je Grad: Lokacija buduće Arene Dubrovnik je dugoročno štetna

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

STRANKA Srđ je Grad izvijestila je da neće podržati izgradnju nogometnog stadiona, tzv. Arene Dubrovnik, na mjestu trenutnog igrališta u dubrovačkom naselju Lapad jer lokaciju smatraju neprimjerenom i dugoročno štetnom za to naselje i njegove stanovnike.

Priopćili su to uoči sjednice dubrovačkog Gradskog vijeća, koje će odlučivati o raspisivanju javnog poziva za iskazivanje interesa za realizaciju projekta izgradnje nogometnog stadiona s trgovačko-zabavnim i kulturnim sadržajima te podzemnim garažama u Lapadu Arena Dubrovnik.

Stranka Srđ je Grad smatra kako bi sadržaji na tom prostoru trebali biti vezani uz stvarne potrebe stanovnika Lapada, "možda kao otvoreni javni park s različitim sadržajima: polivalentnim sportskim igralištima, trim stazom, dijelom za kućne ljubimce te ostalim javnim sadržajima koji će se koristiti čitavo vrijeme i omogućiti zajednici priliku da se upozna, izrazi i raste".

Komunalni problemi

Ističu kako Dubrovniku treba nogometni stadion s 4500 natkrivenih sjedećih mjesta, što je u skladu s UEFA-inim standardom za stadion 3. kategorije i Strategijom sporta i sportske infrastrukture u Gradu Dubrovniku 2018. – 2028. No protive se predloženoj lokaciji jer se radi o gusto urbaniziranom području te ističu kako se stadioni takvih kapaciteta grade izvan urbaniziranih zona.

"Ovaj stadion, kad se počeo koristiti još polovinom 40-ih godina prošlog stoljeća, bio smješten na tadašnjoj gradskoj periferiji, što više nije slučaj. S obzirom na vrlo gustu izgrađenost te sasvim izglednu daljnju izgradnju Lapada, problemi s komunalnom infrastrukturom, koja već danas ne može pratiti i zadovoljiti sve novogradnje, samo će rasti", navode iz SJG-a.

Kao najveće komunalne probleme ističu promet i parkiranje te navode kako je u analizi prometne mreže Dubrovnika za planiranje sportskih zona iz 2018. godine uočeno iznimno veliko opterećenje na križanjima stadiona s više gradskih prometnica. S obzirom na mali broj parkirnih mjesta kojima upravlja gradska tvrtka Sanitat, njihova bi cijena bila veća kad bi njima upravljao privatni investitor.

Također ističu nejasan model budućeg financiranja, izgradnje i upravljanja stadionskim kompleksom, a upitan im je i pravni temelj javnog natječaja - Zakon o privatno javnom partnerstvu.

Pročitajte više