Srebreničke muslimanske obitelji ohrabrene presudom nizozemskog suda

ČLANOVE dviju muslimanskih obitelji, žrtve masakra u Srebrenici, ohrabrila je nedavna presuda nizozemskog suda, koji je zaključio da je nizozemsko ministarstvo obrane odgovorno za posttraumatski stres bivšeg nizozemskog vojnika koji se 1995. nalazio u Srebrenici u sklopu UN-ovih Plavih kaciga.

U obrazloženju presude sud je naveo da je nizozemski kontingent, poslan u enklavu da bi štitio civilno stanovništvo, bio loše pripremljen.

"Riječ je o iznimno važnoj presudi, jer se u njoj odgovornost izričito prebacuje na nizozemsko ministarstvo obrane, unatoč tomu što je ono djelovalo pod okriljem UN-a", rekla je za France presse odvjetnica srebreničkih obitelji Liesbeth Zegveld.

U ljeto 1995., tijekom rata u BiH nizozemski vojnici poslani su onamo pod zastavom UN-a kako bi osiguravali zaštitu civilnog stanovništva Srebrenice, koju je 1993. UN proglasio sigurnosnom zonom. Unatoč tome u srpnju 1995. godine izvršen je masakr 8.000 muslimanskih muškaraca i mladića.

Liesbeth Zegveld odvjetnica je obitelji Rize Mustafića, električara koji je radio za bataljun nizozemskih Plavih kaciga, a ubijen je kad su ga nizozemski vojnici odbili evakuirati te obitelj Hasana Nuhanovića, bataljunskog prevoditelja, čiju obitelj Nizozemci također nisu evakuirali, zbog čega su je Srbi ondje pobili.

Do sada je nizozemska vlada odbijala preuzeti odgovornost za masakr i ispričati se žrtvama, smatrajući da su nizozemski vojnici bili u misiji pod zastavom UN-a te da je odgovornost na Ujedinjenim narodima. Početkom studenoga sud u Haagu zaključio je da je nizozemsko ministarstvo obrane odgovorno za posttraumatski stres od kojega je obolio bivši nizozemski vojnik koji se u trenutku masakra nalazio u Srebrenici.

"Situacija u kojoj se nalaze moji klijenti drukčija je, jer oni nisu bili zaposlenici ministarstva obrane, već nizozemskog bataljuna na terenu, no riječ je o presedanu kojim se priznaje izvjesna odgovornost ministarstva u toj misiji", što nas ohrabruje da ustrajemo, rekla je odvjetnica. Ministarstvo je uložilo žalbu na ovu presudu. Odvjetnica Zegveld nada se da će se početkom 2006. pred nizozemskim sudom početi rješavati i slučajevi njezinih klijenata.

Pročitajte više