Središnja proslava Dana pomoraca - blagdana Sv. nikole u Splitu

SREDIŠNJA proslava Dana pomoraca blagdana sv. Nikole priređena je danas na brodu ´Petar Hektorović´, usidrenu u splitskoj luci, gdje su najzaslužnijima uručena priznanja Ministarstva pomorstva, prometa i veza.

Zamjenik ministra Pave Komadina uručio je priznanja za prinos razvoju pomorskoga gospodarstva zadarskom brodaru Tankerskoj plovidbi, dubrovačkoj Lučkoj upravi i hrvatskoj Udruzi privatnih brodara.

Za unaprjeđenje sigurnosti plovidbe i zaštite pomorskog okoliša priznanja su dobili Hrvatski hidrografski institut u Splitu i splitska tvrtka ´Cijan´.

Za traganje i spašavanje na moru priznanja su uručena ispostavama Lučke kapetanije u Poreču, Malom Lošinju i Salima na Dugom otoku, te Nacionalnoj središnjici za traganje i spašavanje na moru.

Zamjenik ministra Komadina na svečanosti je govorio o nastojanjima Vlade i Ministarstva da unaprijede pomorstvo, među kojima se, kako je naglasio, ističe Vladino jamstvo od 40 milijuna dolara koje je pomoglo brodarima da prebrode krizu na svjetskom tržištu.

Govoreći o tešku položaju hrvatskih luka, naveo je podatak da se preko hrvatskih luka prije Domovinskog rata pretovarivalo 7,5 milijuna tona tereta, a sada samo 2,5 milijuna tona. No naglasio je da je stanje u putničkom lučkom prometu izrazito dobro, jer je ove godine kroz hrvatske luke prošlo sedam milijuna putnika i dva milijuna automobila.

Kao vrlo uspješnu brodarsku tvrtku zamjenik ministra naveo je zadarsku Tankersku plovidbu, koja je, naglasio je, uspješno privatizirana, a vlasnici su sami zaposlenici i pomorci.

Najvažnijim poslom Ministarstva pomorstva, prometa i veza u idućoj godini zamjenik ministra Komadina ocijenio je donošenje novoga pomorskog zakonika, odnosno izmjene i dopune sadašnjega, te donošenje zakona o pomorskom dobru i pomorskim lukama.

S tim u vezi rekao je kako je za Hrvatsku 5885 kilometara pomorskoga dobra pravo bogatstvo te da iduće godine treba ubrzati dodjelu koncesija i decentralizaciju pomorskog dobra.

Pomoćnik ministra pomorstva kapetan Rino Petrić rekao je kako je ove godine ´znatno obogaćena´ flota lučkih kapetanija. To je pomoglo da se u 188 akcija traganja i spašavanja ljudskih života i imovine na moru spasi 550 osoba.

Najavio je uvođenje sustava AIS-a, koji omogućuje stalno slanje i izmjenu podataka među susjednim brodovima u svim državama na obalama Jadranskog mora, a međudržavni dogovor o tome postignut je upravo ovih dana.

Pročitajte više