SRP promijenio ime u Socijalistička partija, umjesto S. Šuvara novi predsjednik Ivan Plješa

SOCIJALISTIČKA radnička partija (SRP) je na današnjoj skupštini većinom glasova izaslanika promijenila ime u Socijalistička partija (SP), a za novog predsjednika stranke je izabran dosadašnji potpredsjednik Ivan Plješa i tako zamijeno Stipu Šuvara koji je na čelnoj dužnosti te stranke bio šest godina, od osnutka SRP-a.

Stipe Šuvar više se nije želio kandidirati za predsjednika, zbog, kako je sam rekao, "zamora materijala". Šuvar se ipak nije odrekao stranačke politike, jer u SP-u ostaje kao predsjednik Savjeta i voditelj Zaklade "August Cesarec" koja će poticati izdavačku i informativnu djelatnost.

Šuvar je na izvještajno-izbornoj skupštini predložio da se iz imena stranke izabaci riječ "radnička", jer "u stranci imaju njih svega 20-30 dok su ostali više ili visoko obrazovani" te naglasio da bi to bilo dobro ako želi biti "stranka svih profila ljevičara".

Upravo je oko odluke o promjeni imena stranke na Skupštini bilo najviše rasprave, pa je Šuvar čak htio povući svoj prijedlog i povući se sa svih stranačkih funkcija, no na inzistiranje većine ipak se pojedinačno glasovalo o njegovu prijedlogu i stranka je dobila novo ime: Socijalistička partija.

Za zamjenika predsjednika SP-a je izabran Filip Erceg, a izabrana su i tri potpredsjednika i novo stranačko vodstvo, dok je Savjet SP-a sa 100 proširen na 140 članova.

Novi predsjednik Ivan Plješa je rekao da SP, kao jedina stranka u Hrvatskoj koja se izjašnjava za socijalizam, želi postati središnja stranka istinske ljevice. SP se zalaže za modernu robnu proizvodnju i različite oblike vlasništva pa tako i društveno vlasništvo te ukidanje zakona o pretvorbi i njezinu reviziju, rekao je.

Također je ocijenio da se "gospodarsko i društveno zaostajanje, dehumanizacija i kriminalizacija društva, kao posljedice divljeg kapitalizma, neće moći zaustaviti bez društvenih promjena".

"Imamo sve karakteristike nerazvijene zemlje, a politička klasa neće ili ne želi prepoznati procese kolonizacije vjerujući da će nas spasiti EU i NATO", rekao je Plješa i u ime SP-a se založio za referendum o ulasku Hrvatske u NATO.

Skup je u ime Liberalne stranke, jedine koja se odazvala, pozdravio Ivo Banac.

Pročitajte više