Srpska manjina traži i ćirilične natpise mjesta u istočnoj Slavoniji

"NA OSNOVI Ustavnoga zakona o pravima nacionalnih manjina i Zakona o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina, pripadnici nacionalnih manjina imaju pravo isticanja znakova s dvojezičnim natpisima mjesta na ulazima i izlazima u naseljena mjesta u kojima čine najmanje jednu trećinu stanovnika", stoji na internetskoj stranici Zajedničkog vijeća općina. Predstavnici srpske manjine u sedam općina, Borovu, Negoslavcima, Markušici, Trpinju, Erdutu, Jagodnjaku i Šodolovcima, zatražili su da se nazivi sela postave u dvojezičnom obliku - na latinici i ćirilici.

"Kao što nam je poznato, pripadnici drugih nacionalnih zajednica (Talijani, Mađari i Česi) već duži niz godina koriste to pravo. U skladu s tom pozitivnom zakonskom praksom koja je na snazi u Republici Hrvatskoj želja nam je da ponovno pokrenemo inicijativu da se takva zakonska rješenja primijene i u slučaju srpske zajednice", dodaje se na stranici Vijeća.

Sedam mjesta na koje se odnosi zahtjev za uvođenje dvojezičnih ploča, nalazi se u dvjema županijama - Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj.

Prema riječima predsjednika Zajedničkog vijeća općina, Dragana Crnogorca, u selima općine Erdut već postoje dvojezične ploče "što nikome ne stvara probleme".

Pročitajte više