Srpska policija: Lažne dojave o bombama su stizale iz Poljske, Gambije, Irana, Rusije

Foto: M.M./ATAImages/PIXSELL

SRPSKA policija je objavila da je otkrila 19 mail adresa s kojih su proteklih dana stizale lažne prijetnje bombama. Utvrđeno je da je osam takvih prijetnji stiglo iz Poljske, četiri iz Gambije, po dvije iz Irana i Nigerije te po jedna iz Ukrajine, Slovenije i Rusije.

Kako bi identificirala počinitelje, a s obzirom na to da se radi o stranim državljanima koji ne žive u Srbiji, pokrenuta je međunarodna razmjena podataka između MUP-a Republike Srbije, putem Europola i Interpola, s tijelima Švedske, Litve, Švicarske, Rusije i Mađarske, kao i s Googleom.

Prijetnje slalo i šestero maloljetnika

Od 11. ožujka ove godine do danas stotine prijetećih poruka o navodnim eksplozivnim napravama postavljenim na javnim mjestima ili ustanovama stigle su u 48 navrata e-mailom ili telefonskim pozivima na adrese raznih institucija u Srbiji. Prijeteće poruke slane su s Gmaila, ProtonMaila, Eunet pošte, Yandexa, kao i putem anonimnih telefonskih poziva.

Prijetnje su slali i neki građani Srbije. Zbog lažnih dojava o postavljanju bombi u javne zgrade pripadnici policije su u četiri dana procesuirali osam državljana Srbije - dvije osobe su uhićene, a protiv šestero maloljetnika je podnesena kaznena prijava u redovnom postupku.

Pregledane stotine objekata

"Lažna dojava o podmetnutoj bombi nije šala, već težak zločin, koji može izazvati uznemirenost i strah građana Srbije i zahtijeva dodatni angažman pripadnika MUP-a", objavila je policija.

Samo u posljednja tri dana pripadnici policije su izvršili pregled više stotina javnih objekata, škola, bolnica i trgovačkih centara. Pregledi su pokazali da su sve prijave lažne, javlja srpski MUP.

Pročitajte više

 

Pročitajte više