FOTO Veliki prosvjed u Švedskoj, ne žele Izrael na Eurosongu. Došla i Greta

Foto: EPA

Večeras predstavnica Izraela nastupa na Eurosongu koji se održava u Malmö Areni u Švedskoj, što je izazvalo više prosvjeda koji se danas održavaju u Malmöu.

"Imat ćemo mnogo vidljive policije na licu mjesta", rekao je glasnogovornik policije Filip Annas. "Dobili su dopuštenje jer procjenjujemo da se mogu izvesti na siguran način. Bude li smetnji, riješit ćemo to", dodao je.

Tisuće ljudi na prosvjedu protiv Izraela na ESC-u

U 16 sati je počeo prosvjed protiv sudjelovanja Izraela na Eurosongu, a organizatori su očekivali do 25.000 ljudi. Policija pak kaže da se okupilo između 6000 i 8000 ljudi.

Lokalni mediji pišu da su na ulice izašli građani svih generacija, a među njima su i roditelji  s djecom. Prosvjednici udaraju u bubnjeve i uzvikuju palestinske slogane. Na krovu ulične kuhinje netko je izvjesio palestinsku zastavu.

"Zar ne čujete dječji plač? Zar ne vidite krv djece? Sva su djeca jednaka!" vikali su prosvjednici.

Na prosvjedu je i švedska aktivistica Greta Thunberg.

Najavljen prosvjed podrške Izraelu

U 18 sati će se na drugoj lokaciji u gradu održat i glazbena demonstracija podrške sudjelovanju Izraela na Euroviziji.

"Trebalo bi biti veselo, plesat ćemo, vijorit će se zastave Izraela i Švedske", rekao je ranije za TT Jehoshua Kaufman, jedan od organizatora.

Treći prosvjed, i ovaj je protiv Izraela

Treći prosvjed održat će se večeras u Hyllieju, gdje se nalazi Malmö Arena. Radi se o još jednom prosvjedu protiv sudjelovanja Izraela u glazbenom natjecanju.

Pročitajte više