Srpska vlada proglasila dan žalosti zbog stradalih na Kosovu

Foto: EPA

VLADA Srbije proglasila je, na današnjoj izvanrednoj sjednici, 27. rujna Danom žalosti "povodom tragičnih događaja na Kosovu i Metohiji" nakon oružanog sukoba skupine naoružanih Srba i kosovske policije, u kojem je u nedjelju ubijen jedan kosovski policajac i četvorica napadača.

"Vlada Srbije moli sve medije i organizatore javnih manifestacija da u srijedu, 27. rujna, prilagode svoj program Danu žalosti i na taj način odaju počast stradalima na Kosovu i Metohiji", navedeno je u kratkom priopćenju.

Jedan od najozbiljnijih incidenata

Službeni Beograd optužuje kosovskog premijera Albina Kurtija tvrdeći da provodi teror nad Srbima sa sjevera Kosova i da je nedjeljni oružani sukob posljedica njihovog samoorganiziranja u otporu "teroru Prištine", dok vlasti Kosova vide Srbiju kao organizatora i logističku podršku kosovskim Srbima.

U Beogradu je, u povodu situacije na sjeveru Kosova, u tijeku sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića s veleposlanicima zemlja članica tzv. Kvinte - SAD-a, Njemačke, Italije, Francuske i Velike Britanije.

Smrt kosovskog policajca ubijenog u nedjelju iz zasjede, koju je pratila razmjena vatre između teško naoružanih osoba skrivenih u samostanu, predstavlja jedan od najozbiljnijih incidenata koji se dogodio posljednjih godina na sjeveru toga područja, a u pozadini mu je blokada pregovora između Beograda i Prištine.

Napadači se zabarikadirali u manastiru

Kosovo je u ponedjeljak zatražilo od Srbije da mu izruči srpske napadače koji su pobjegli nakon sukoba s kosovskim policajcima na sjeveru Kosova u kojem su poginula trojica napadača i kosovski policajac.

Napadači su upali u selo Banjsku u nedjelju sukobivši se s policijom i zabarikadiravši se u srpskom manastiru. Policija je preuzela nadzor nad manastirom u nedjelju, nakon što su poginula trojica napadača i jedan policajac.

Kosovski premijer Albin Kurti ustvrdio je da je teško naoružanu skupinu profesionalno uvježbala, isplanirala, politički podržala i materijalno financirala i logistički pomogla Srbija. Srpski predsjednik Aleksandar Vučić zanijekao je Kurtijeve optužbe da je Beograd orkestrirao napad.

Pročitajte više

 

Pročitajte više