Srpski mediji: Ovo je nota kojom je Hrvatska zabranila dolazak Vučiću

Foto: Milos Tesic/PIXSELL

PREDSJEDNIK Srbije Aleksandar Vučić planirao je danas privatno posjetiti Jasenovac i Pakrac, no hrvatske vlasti nisu mu dopustile ulazak u zemlju.

Informaciju su pustili iz Plenkovićeve vlade. Izvori iz vlade rekli su da je Vučić kontaktirao predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca i rekao mu kako planira privatni posjet Jasenovcu. 

Ministar Gordan Grlić Radman potvrdio je danas na presici da Vučić nije službeno najavio svoj dolazak, već da su za njega doznali iz neslužbenih izbora, odnosno od Pupovca.

Hrvatska nota Srbiji

Srpski list Danas objavio je notu za koju kaže da ju je Hrvatska poslala Srbiji, u kojoj se Vučiću zabranjuje ulazak u Hrvatsku.

"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske izražava poštovanje Veleposlanstvu Republike Srbije u Republici Hrvatskoj te povodom informacije iz neslužbenih izvora o mogućoj posjeti predsjednika Republike
Srbije g. Aleksandra Vučića Republici Hrvatskoj, području Jasenovca i Pakraca, 17. srpnja 2022., ima čast istaknuti sljedeće:

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske podsjeća da prilikom planiranja svake posjete stranih dužnosnika, vrijeme, priroda i program posjete trebaju biti predmet službene komunikacije i dogovora obje strane.

Činjenica da hrvatska strana nije službenim putem informirana o namjeri moguće posjete Republici Hrvatskoj je neprihvatljiva.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova također ukazuje da posjeta visokog predstavnika strane države Spomen-području Jasenovac ne može biti privatnog karaktera. U trenutku kada se stvore uvjeti za takvu posjetu, o kojem ovom prilikom nisu službeno informirane vlasti Republike Hrvatske, on će biti dogovoren uobičajenim diplomatskim kanalima.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske koristi i ovu priliku da Ambasadi Republike Srbije u Republici Hrvatskoj ponovi izraze svog osobnog poštovanja."

Pročitajte više