Srpski političar iz Hrvatske optužen za prevare u Srbiji

DUŠAN OLUIĆ, predstavnik srpske manjine u Zadarskoj županiji, sumnjiči se da je prevario srpski Telenor za oko 50.000 kuna, a zbog kupovine publikacija s javnim informacijama, inače dostupnim na internetu, žrtvama njegove prevare smatraju se mnoge javne i privatne firme u Srbiji, javlja Blic.

Protiv Oluićevog poduzeća - Centra za financije - više državnih, javnih i privatnih firmi je podnijelo kaznene prijave, a tužiteljstvo je u slučaju "Telenor" podiglo i optužnicu.

Blic piše kako su se akviziteri Oluićeve firme lažno predstavljali kao predstavnici državnih institucija i nudili besplatne primjerke raznih vrsta registara i adresara koje je proizvodio Centar za financije.

Zauzvrat su samo tražili da im se potpiše papir na kojem je bila upisana količina ostavljenih primjeraka, navodno zbog pravdanja. Nakon nekog vremena, oštećeni su poštom dobivali potpisane papire nazad, ali u formi narudžbenice i s upisanom cijenom. Sitnim slovima je na dnu stajalo da se navedeni iznos mora platiti u roku od 15 dana, ali i da se naručitelj obvezuje na kupovinu publikacije još pet godina.

Na sličan način su se publikacije prodavale i u Hrvatskoj preko firmi "Novtel" i Gospodarsko-informativni centar, čiji je vlasnik Branislav Švonja, predsjednik Srpske demokratske stranke, osnovane u Beogradu ove godine, i bivši kandidat za gradonačelnika Novog Sada i Zadra.

Pročitajte više