Srpski radikali: Karadžićevo uhićenje je jeziva vijest za Srbiju

"ČUDNO je da se MUP Srbije, odnosno SPS, ograđuje od akcije uhićenja i oni očigledno žele nastaviti politiku devedesetih godina koju je u novoj demokratskoj Srbiji jedno vrijeme uspio voditi i Vojislav Koštunica", rekao je za B92 bivši srpski premijer Zoran Živković koji je pozdravio uhićenje i opisao ga kao velik poticaj novoj vladi.

"Stvorena je šansa da se napravi nešto što nitko prije nije želio ili mogao napraviti. Ono što je novo posljednjih dana, jedino novo lice, jedina promjena je novi šef BIA-a i očigledno je posljedica te promjene ovo uhićenje", smatra Živković.

"Nitko nije vjerovao u Karadžićevo uhićenje"

Predsjednica Fonda za humanitarno pravo, koji se bavi pitanjima ratnih zločina, Nataša Kandić, kaže kako je vrlo važan povijesni trenutak u kojem se uhićenje dogodilo. "Bitno je da se ovo dogodilo, iako to nitko nije očekivao i izričito tražio od Srbije, jer se uvijek spominjao Ratko Mladić, a Karadžić je svrstavan među ostale. Svi su vjerovali da je zadaća hapšenja Karadžića neostvariva, jer se prema podacima Haškog suda krio u nekim manastirima i bilo ga je nemoguće naći", rekla je Kandić te dodala kako o ovome nije moglo biti ni govora u vrijeme Koštunice.

"Kad je on sišao s vlasti, došlo je do uhićenja. U vrijeme vlade u kojoj je ministar policije Ivica Dačić, koji je bio na vrlo visokoj poziciji u Miloševićevoj vladi. Koliko god se on ograđivao, ostaje povijesno relevantno da se to dogodilo u vladi u kojoj je on ministar policije".

Kandić tvrdi kako je manje bitno gdje se Karadžić skrivao proteklih 13 godina, međutim uvjerena je da će javnost to s vremenom saznati.

Radikali: Ovo je jeziva vijest za Srbiju

Većina srpskih stranaka pozdravila je Karadžićevo uhićenje, tek radikali misle da je to loša vijest. Glavni tajnik SRS-a Aleksandar Vučić smatra kako je ovo jeziva vijest za Srbiju. "Boris Tadić učinio je sve da Srbije nestane i da nestanu ljudi koji su simbol domoljublja", kaže Vučić i dodaje kako srpski predsjednik učvršćuje svoju diktaturu te ovim uhićenjem vraća uslugu onima koji su mu pomogli da formira neprirodnu vladu sa socijalistima. Prva usluga bila je vraćanje veleposlanika u zemlje koji su priznali Kosovo, druga je uhićenje Karadžića, a treća će biti priznavanje nezavisnosti Kosova za godinu dana.

P.V.
Foto: AFP

Pročitajte više