Srpski vojni analitičar užario atmosferu u Otvorenom: Protiv koga su te rakete ako ne protiv Srbije

Screenshot: HRT

U SINOĆNOJ emisiji Otvoreno na HRT-u tema je bila utrka u naoružavanju između Hrvatske i Srbije, a uz domaće stručnjake, vojne analitičare Vlatka Cvrtilu i Igora Tabaka te Nikolu Brzicu iz HDZ-ova odbora za obranu, u emisiji je sudjelovao i vojni analitičar beogradske Politike Miroslav Lazanski.

"Ako vi nabavite raketu koja ide tristo kilometara daleko, protiv koga je ta raketa uperena. Protiv Austrije nije, protiv Slovenije nije, Mađarske nije. Onda se pojavljuju neke izjave u hrvatskim medijima da se tom raketom može dosegnuti Niš i lavina je krenula. Mislim da je to potpuno bespotrebno u ovoj situaciji u kojoj je Srbija, trošiti novac na takve stvari", rekao je Lazanski koji smatra da su mediji ipak malo napumpali cijelu priču.

Vlatko Cvrtila također misli da su mediji stvorili neutemeljenu psihozu, na koju su se „zakačili“ političari, a osobito srpski premijer Vučić.

„Čini mi se da postoji strašna potreba u Srbiji da povremeno kaže Hrvatskoj kako bi se trebala ponašati“, komentirao je Cvrtila ponašanje vlasti u Srbiji i dodao da nijedna druga zemlja u okruženju nije reagirala na nabavljanje lansera raketa, osim Srbije.

Tabak smatra da je moguće da je cijela priča sa srpske strane napuhana jer to ide u prilog Vučiću kojeg uskoro možda čekaju izbori. Dodao je da se Hrvatska vojska poprilično modernizirala, što je bilo vidljivo na prošloljetnom mimohodu i smatra kako je nervoza u Beogradu razumljiva jer su im izdvajanja manja za oko 150 milijuna eura nego hrvatska.
 

Pročitajte više