SSSH: Izvanredni kongres 20. veljače, do kongresa v.d. predsjednika

IZVANREDNI kongres Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) na kojem će biti izabran novi predsjednik održat će se 20. veljače u Zagrebu, a dotad će Savez voditi v.d. predsjednika, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare SSSH.

Na izvanrednom će kongresu osim nasljednika Davora Jurića, koji je jučer podnio ostavku iz zdravstvenih razloga, biti izabrano i troje potpredsjednika i tajnik SSSH, rekao je Ivan Tomac, trenutačni zamjenik predsjednika.

Savez će do kongresa voditi v.d. predsjednika kojega bi trebalo imenovati Vijeće SSSH na sjednici sazvanoj za 15. listopada.

Jurićevom ostavkom prevladana je kriza koja je prijetila raskolom u najvećoj hrvatskoj sindikalnoj središnjici nakon što je devet sindikata zatražilo njegovu smjenu, optužujući ga za loše financijsko stanje SSSH i preveliku popustljivost prema Vladi.

Do kongresa bi se granski sindikati trebali dogovoriti ne samo oko kandidata za vodeće dužnosti u središnjici, već i usuglasiti promjene statuta i novi model financiranja.

U sklopu toga moraju riješiti problem duga granskih sindikata prema središnjici u ukupnom iznosu od 1,5 milijuna kuna, pri čemu su najveći dužnici upravo sindikati koji su predvodili "pobunu" protiv Jurića, poput Sindikata poljoprivrede.

Također će morati pronaći rješenje za 38 zaposlenih u Savezu koji su proglašeni viškom.

"Pred nama je odgovorni posao koji od svih članica SSSH traži razumijevanje i toleranciju", ocijenio je Tomac.

Pročitajte više