sssh protiv ukidanja dopunskog zdravstvenog osiguranja

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) usprotivio se danas najavi ministra zdravstva i socijalne skrbi Andrije Hebranga o ukidanju dopunskog zdravstvenog osiguranja ocjenivši da će ta mjera pogoditi bolesne i stare osobe, a posebice umirovljenike čiji su prihodi nedostatni za pristojan život.

Najava ukidanja dopunskog osiguranja znači da će nemoćni, bolesni i stari morati plaćati više, ili se neće moći liječiti, odnosno tko nema dovoljno novca za plaćanje dijela troškova liječenja i lijekova ili visokih premija privatnog osiguranja, ostaje bez zdravstvene zaštite, kaže SSSH u priopćenju.

Tvrdnja da je dopunsko osiguranje, koje ionako predstavlja dodatni udar na mirovine i ljude s niskim prihodima, uzrok velikom povećanju zdravstvene potrošnje i potrošnje lijekova nije potkrijepljena javno dostupnim podacima.

Je li se tako alarmantno povećala potrošnja lijekova, ili je ona više-manje ista, ali su drastično povećane cijene lijekova, pita SSSH.

Znači li ishitrena najava o ukidanju dopunskog osiguranja u korist privatnog da se nova Vlada opredijelila za povratak ciničnom konceptu zdravstvene politike: novac je pola zdravlja?

Hebrangovu najavu SSSH ocjenjuje neprihvatljivom i zato što se njome poništava praksa dogovora i suradnje vlasti i socijalnih partnera u pitanjima od javnog interesa, a uspostava kulture dijaloga pokazuje kao fraza za jednokratnu političku upotrebu.

Pravo na zdravlje je univerzalno ljudsko pravo, koje u civiliziranom društvu ne smije ovisiti o financijskoj moći pojedinca, ističe SSSH u priopćenju.

(Hina) pp/md md

Pročitajte više