Štagljar: U Torontu je 68 zaraženih na milijun i idu u lockdown. U Hrvatskoj je 893

Foto: Facebook, Screenshot: N1

HRVATSKI znanstvenik Igor Štagljar, koji inače živi i radi u Kanadi, na svom Facebooku napisao je da Toronto ide u lockdown.

Štagljar je situaciju u Kanadi usporedio sa situacijom u Hrvatskoj.

"TORONTO IDE U DRUGI LOCKDOWN

I, eto, "zimski" covid je ipak napravio svoje - zbog "samo" 1418 novih slučajeva koji su jučer registrirani u cijeloj provinciji Ontario (a ona broji 14.6 milijuna žitelja; dakle radi se o 97 slučajeva na 1 milijun stanovnika), te jučerašnjih 420 novih slučajeva u Torontu (populacija od 6.2 milijuna stanovnika; što implicira 68 slučaja na 1 milijun stanovnika), Vlada naše provincije Ontario je jučer odlučila da od ponedjeljka 23. studenog idemo u drugi lockdown od početka ove pandemije koji će trajati 28 dana", piše Štagljar na početku.

"Od sljedećeg ponedjeljka se zatvaraju svi ne-esencijalni poslovi, uključujući frizere, saloni za uljepšavanje, shopping centri i restorani od kojih ćete jedino moći uzeti hranu za van. Noćni klubovi, kafići i teretane su već zatvoreni od sredine listopada. Crkve će i dalje ostati otvorene tijekom sljedećih 28 dana, ali će u njima moći istovremeno biti samo 10 ljudi. Škole će i dalje ostati otvorene, što je po meni pametna odluka", piše znanstvenik.

Situaciju u Kanadi usporedio sa situacijom u Hrvatskoj

Onda je sve usporedio sa situacijom u Hrvatskoj.

"Kada te brojke preslikate na trenutnu situaciju u Hrvatskoj (populacija od 4 milijuna stanovnika) koja je danas objavila rekordna 3573 nova slučaja te 47 umrlih, onda ne trebate biti baš previše vješti u matematici da izračunate da je u Hrvatskoj vrag sada stvarno uzeo šalu, jer to znači da u ovom trenutku u Hrvatskoj ima 893 (!!!) slučajeva na milijun stanovnika. No očito vladajuću garnituru za to uopće nije briga", kaže Štagljar.

Pa dodaje:

"Zdravstveni sustav nam se raspada, i moji kolege liječnici koji rade po bolnicama u Zagrebu mi kažu da se situacija totalno otima kontroli. A neki "eminentni" znanstvenici iz znanstvenog vijeća i dalje tvrde da je situacija pod kontrolom i da strože mjere nisu potrebne, jer da čak i umjereni lockdown ne pokazuje učinkovitost. Znači Kanada, Francuska, Njemačka, Austrija, Belgija, Izrael, Španjolska, Nizozemska, Italija, Češka, Slovenija rade stvari potpuno krivo jer su uvele drugi lockdown kao bi spriječile eksponencijalni rast novih slučajeva i veliki porast broja umrlih od covida-19?"

Hrvatske vlasti usporedio s Trumpom

U nastavku statusa usporedio je odnos hrvatskih vlasti s odnosom prema koroni kakav ima Donald Trump.

"Mislim da će nakon što završi ova pandemija netko itekako morati odgovarati za sve ljude koji su izgubili živote zbog nemara naših vlasti i krivih savjeta nekolicine znanstvenika i "priučenih" epidemiologa iz znanstvenog savjeta. Zapravo, cjelokupna trenutna situacija u Hrvatskoj oko covida-19 me sada u potpunosti podsjeća na odnos još uvijek aktualne vlasti u SAD-u prema ovoj pandemiji, jer u zadnja dva mjeseca Vlada ne pokazuje niti malo empatije i razumijevanja za trenutnu situaciju. A to je baš šteta jer je Vlada tijekom prvog lockdowna od ožujka do svibnja ove godine situaciju odlično držala pod kontrolom. Hvalio sam ih na sva usta još do sredine listopada, ali sada to nažalost više ne mogu", piše.

"Krajnje je vrijeme da se po tom pitanju stvari počnu drastično mijenjati jer će u protivnom uz ovakvo ponašanje do pojave cjepiva u Hrvatskoj u prvom kvartalu 2021. biti više tisuća mrtvih. Jer, u protivnom će nas uskoro biti puno manje od četiri milijuna.

P.S. Naravno da sam sarkastičan i da ne vjerujem u "ljetni" i "zimski" covid-19", zaključuje.

Pročitajte više