Štagljar u Nu2: Cjepivo ćemo imati krajem godine, a Trumpa je stigla božja kazna

U EMISIJI Nedjeljom u 2 na HRT-u gostovao je znanstvenik i molekularni biolog Igor Štagljar.

Štagljar živi u Kanadi i redoviti je profesor na Sveučilištu u Torontu te svjetski priznati stručnjak na području proteomike, znanosti koja povezuje biologiju, kemiju i računarstvo.

U Hrvatskoj mu nisu htjeli dati novac za lijek protiv raka

Hrvatska je odbila financirati njegovo istraživanje lijeka protiv raka, a kako je rekao voditelju Aleksandru Stankoviću, zbog toga u Kanadi nije morao vući nijednog političara za rukav.

"Znanost u Kanadi je meritokratska, vode je i evaluiraju najbolji ljudi. Ako radite kompetitivnu svjetsku znanost, onda ćete sigurno biti priznati zbog toga i nitko vam neće zabiti nož u leđa i nitko vas neće odbiti za projekt koji bi jednog dana mogao rezultirati lijekom za jednog od najopasnijih karcinoma na svijetu, a to je karcinom pluća", kazao je Štagljar.

O Trumpu: Hodao je okolo bez maske i smijao se ljudima koji ih nose

Zatim je komentirao američkog predsjednika Donalda Trumpa koji se zarazio koronavirusom. Trump je jedan od najpoznatijih protivnika zaštitnih maski i često je u svojim istupima sarkastično govorio o virusu koji je napao cijeli svijet, a nedavno i njega.

"SAD je prema istraživanjima bila vodeća zemlja u borbi protiv pandemije. No vlada je totalno ignorirala virus, govorili su da je to neka blaga bolest. Sada imaju 20 posto svih zaraženih u svijetu, to je jako porazno. A što se tiče predsjednika Trumpa, on je okolo hodao bez maske i smijao se onima koji ih nose pa se zarazio. Mislim da ga je stigla božja kazna", otkrio je Štagljar što misli o predsjedniku SAD-a.

O kanadskom premijeru: On je cool guy

Osvrnuo se na još jednog globalno poznatog političara, kanadskog premijera Justina Trudeaua s kojim je triput bio u društvu.

"Imao sam tri puta šansu susresti se s njim. On je, kako bismo mi rekli, 'cool guy'. Uvijek pričamo o pozitivnim stvarima. Jedanput je došao kod nas u Istraživački centar, morali smo mu malo objasniti o čemu se tu radi, ali ne razgovaramo o tome da bi nam on trebao dati novce za određeni projekt, mi mu se samo ponekad požalimo i kažemo da bi Kanada mogla malo više ulagati u znanost. Sada je to negdje oko 3,2 posto BDP-a, kad bi bilo 3,4 ili 3,5 bilo bi puno bolje, kao što je to bilo kad sam ja došao u Kanadu. Međutim, u Kanadi nije potrebno povlačiti političare za rukav da biste dobili financiranje svojih projekata", naglasio je Štagljar.

U Hrvatsku se djelomično vratio i na poziv prijatelja Radmana

Na pitanje kako mu je palo na pamet da aplicira u Hrvatskoj rekao je da se prije 3 godine djelomično vratio, na poziv kolege i velikog prijatelja Miroslava Radmana, direktora MedILSa.

"Ja stvarno obožavam Split i MedILS i nisam mogao odbiti taj poziv. Jedino što sam odmah rekao Miri da neću moći tamo provoditi jako puno vremena, maksimalno 2, 3 mjeseca na godinu. To mi je odobrilo moje sveučilište. Imam punu plaću. I onda sam zbog dolaska u Hrvatsku odlučio prijaviti jedan projekt s našim Ministarstvom znanosti i trebalo im je 16 mjeseci da ga ocijene. Onda su zaključili da ja nisam dovoljno dobar. Da akademik Samardžija i ja koji smo napisali projekt nismo dovoljno dobri. Odbili su nam projekt i eto. Ja sam taj isti projekt predao kanadskoj vladi i oni su ga financirali prošle godine s 2,4 milijuna dolara", istaknuo je.

Cjepivo krajem godine

"Mislim da je to žalosno jer ja želim jedan dio svoj znanja vraćati u moju domovinu Hrvatsku i spreman sam jednog dana, možda za 7,8 godina, vratit se za stalno, ali kad vidite da vas vlastita zemlja dočeka na takav način, onda je to baš jedan gorak okus u ustima jer mislite da bi moglo i bolje", rekao je. 

Znanstvenik Igor Štagljar i njegov tim istražuju novi serološki test koji će iz kapljice krvi pokazati je li netko bio u kontaktu s virusom SARS-CoV-2.

Krajem godine i početkom sljedeće imat ćemo cjepivo, a sredinom 2021. već će dobar dio populacije biti cijepljen, rekao je.

Naglasio je da ne donosi ocjene na temelju paušalnih podataka, već na temelju znanstvenih dokaza.

Pročitajte više