Stampedo u Pakistanu zbog podjele hrane, najmanje devet poginulih

Foto: EPA

NAJMANJE je devet ljudi poginulo danas u stampedu u Karachiju, na jugu Pakistana, kada je mnoštvo nahrupilo u tvornicu gdje je bila organizirana raspodjela pomoći u hrani povodom ramazana, priopćila je policija.

Fida Janwari, načelnik policije u Baldiji, zapadnom predgrađu Karachija, rekao je za AFP da je stampedo nastao kada su žene u potrebi s djecom pohrlile u tvornicu gdje se dijelila hrana. Nastala je panika i svi su počeli trčati, rekao je.

"Počeli su tući žene, nastao je kaos"

Trupla šest žena i troje djece prevezena su u državnu bolnicu Abbasi Shaheed, rekao je glasnogovornik Muhammad Farraukh. Čelnik organizacije Rescue kazao je za AFP da su još dva trupla prevezena u drugu bolnicu.

Među poginulima su baka i nećakinja Asme Ahmed (30). "Svake godine dolazimo u tvornicu po zekat", rekla je, misleći pritom na obavezni milodar koji daju imućniji muslimani u vrijeme ramazana. "Počeli su tući žene palicama i gurati ih. Posvuda je bio kaos", dodala je Ahmed.

Janwari je rekao da su trojica tvorničkih radnika uhićena jer nisu obavijestili policiju o raspodjeli pomoći, pa nije bilo nadzora kretanja okupljenog mnoštva.

Pakistan je u velikoj krizi

Prošlog tjedna, prvog dana ramazana, kada muslimani po običaju donose milodare siromašnima, jedna je osoba poginula, a osam je ozlijeđeno u gužvi tijekom raspodjele brašna na sjeverozapadu Pakistana.

Pakistan je prije nekoliko mjeseci zahvatila teška gospodarska kriza, cijene osnovnih prehrambenih namirnica su gotovo dvostruko porasle, a inflacija je dosegnula rekordnu razinu. Stanje pogoršava svjetska energetska kriza zbog rata u Ukrajini i poplava nakon monsunskih kiša koje su lani pogodile trećinu zemlje.

Premijer Shehbaz Sharif pokušava reaktivirati sljedeću tranšu zajma vrijednog 6.5 milijardi dolara, dogovorenog s MMF-om 2019. No ta međunarodna ustanova traži, prije isplate novca, radikalne reforme koje uključuju povećanje poreza i znatno smanjenje subvencija.

Pročitajte više