Stanari splitskih Brda opet prosvjeduju zbog onečišćenja zraka

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

STANARI splitskog gradskog kvarta Brda počeli su u podne novi prosvjed tražeći da im se omogući čisti zrak umjesto arsena i drugih čestica za koje tvrde da ih truju iz Sjeverne luke.

Polazišna točka za prosvjed bio je Trg Gaje Bulata ispred zgrade HNK, gdje su uzvikivali parole i potom "oboružani" zastavama i transparentima preko Marmontove ulice i Rive došli do Lučke uprave. Tamo su vikali "lučka mafijo, gotovo je, gotovo" te dozivali ravnatelja Vicu Mihanovića, koji se ubrzo spustio među njih i nekolicinu primio na razgovor.

Mihanović je kazao da su razgovarali s koncesionarom i da troska više neće biti vani, već u skladištu, te poručio da ubuduće stanovnici Brda neće trpjeti da im vjetar raznosi čestice po kućama.

"To je velika spletka"

Predstavnik Građanske inicijative "Za čisti zaljev" Nenad Kunac rekao je novinarima da su u nekom trenutku određene stvari krenule nabolje, zbog čega su mislili da je Državna inspekcija "shvatila ozbiljno poziv da odradi svoj posao".

"Napisali su prekršajne prijave, pa sada za sve što je urađeno ne mogu kazneno odgovarati. To je velika spletka, smatramo da je i Lučka uprava odgovorna jer oni izdaju koncesije. Svi su zajedno morali djelovati u jednom smjeru da bi dali koncesiju do 2035. godine, a istovaruju milijun tona rasutog tereta samo 15 metara ljudima od kuća", kaže Kunac.

Stanovnici Brda su zbog opasne troske koja se nalazi u Sjevernoj luci, samo 150 metara od glavne ceste, do sada prosvjedovali u nekoliko navrata. Godinama upozoravaju na zagađenje zraka, pogotovo kada puše vjetar koji raspršuje čestice po zraku. Zbog toga moraju zatvarati prozore svojih stanova i kuća, a ako su na otvorenom, staviti masku i naočale.

Pročitajte više