Stanari u Slavonskom Brodu žale se na preglasna crkvena zvona, došla i policija

Foto: Ivica Galović/ Pixsell

STANARI naselja Andrija Hebrang u Slavonskom Brodu koji žive u neposrednoj blizini nove crkve žale se na preglasnu zvonjavu s tornja crkve Blaženog Alojzija Stepinca, koja je otvorena 7. srpnja ove godine.

Intervenirala je i policija jer su glasnu zvonjavu crkvenih zvona koja počinje točno u šest sati ujutro stanari prijavili policiji kao kršenje javnog reda i mira.

Smeta im i to što župnik Tomislav Ćurić svakodnevno u 21 sat glasno preko zvučnika na zvoniku pušta pjesmu "Zdravo Djevo, kraljice Hrvata" 

Po zakonu zvona se ne tretiraju kao buka, institucije su nemoćne

Iz slavonskobrodske policije za portal SBplus kazali su da oni ne mogu ništa jer se zvonjava crkvenih zvona ne tretira kao moguće narušavanje javnog reda i mira.

"Pojam javnog reda i mira reguliran je Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira koji, u svojim odredbama, zvonjavu crkvenih zvona ne predviđa kao narušavanje javnog reda i mira. Dana 7. srpnja 2018. godine otvorena je nova crkva u Naselju Andrije Hebranga u Slavonskom Brodu. Župnik Crkve Blaženoga Alojzija Stepinca, gospodin Tomislav Ćurić, policiji je uredno i na vrijeme prijavio održavanje procesije i otvaranje nove crkve, na kojem nije zabilježeno bilo kakvo činjenje prekršaja ili kaznenih djela. Do danas, 20. kolovoza 2018. godine, policija je dana 6. srpnja 2018. godine u 16.33 sati (dan prije otvaranja nove crkve) zaprimila dojavu da NN osobi smeta buka koju stvara sat na crkvi koji se oglašava svakih 15 minuta i glasan je. Postupajući po zaprimljenoj dojavi, policijski službenici Policijske postaje Slavonski Brod izašli su na mjesto dojave te su na istom zatekli radnike i vjernike koji su obavljali završne radove na otvorenju crkve. Obavljenim razgovorom sa župnikom Ćurićem, došli su do saznanja da se u okviru priprema za otvaranje crkve, nekoliko puta probno oglašavalo crkveno zvono za koje Župa posjeduje dozvole i odobrenja nadležnih institucija", u ime Policijske uprave brodsko-posavske iscrpno je odgovorio njihov glasnogovornik, Stjepan Kukura.

Policijskoj upravi brodsko-posavskoj, dodao je, nije poznato jesu li se stanari obraćali župniku Ćuriću zbog moguće učestale i preglasne zvonjave niti je do sada zaprimila kakav zahtjev stanara za smanjenje glasnoće zvonjave. Iz policije su, također, napomenuli kako razina i učestalost buke nisu u nadležnosti policije te kako su za buku koja dolazi, primjerice, iz ugostiteljskih lokala, nadležne institucije Grada Slavonskog Broda.

Svi ovise o dobroj volji župnika

Iz Grada su također odgovorili da se crkvena zvona ne računaju kao buka.

"Sukladno zakonskim odredbama, inspekcijski nadzor nad primjenom Zakona o zaštiti od buke obavlja Sanitarna inspekcija Ministarstva. Ipak, sukladno članku 1. ovog Zakona, njegove se odredbe „ne odnose se na zvučno oglašavanje zvonima ili elektroakustičkim uređajima na/iz vjerskih objekata". Unatoč tome što ovo pitanje nije u nadležnosti Grada, svakako moramo istaknuti kako do sada nismo zaprimili pritužbe građane vezane uz situaciju", kazali su iz grada.

Drugim riječima, stanare od buke može spasiti samo dobra volja župnika koji sam određuje kada će i koliko glasno zvoniti.

Pročitajte više