Stanje u obitelji utječe na prehrambene navike djevojčica

NAJNOVIJE istraživanje provedeno na 2.862 djevojčice i djevojke u dobi od 12 do 21 godine, pokazalo je da su sklonije razviti loše prehrambene navike ako jedu same ili ako im roditelji ne žive zajedno.

Prema rezultatima istraživanja liječnika sa Sveučilišta Navarra u Pamploni, rizik je još veći ako djevojke provode puno vremena čitajući časopise za mlade ili slušajući programe za mlade.

Mediji, naime, snažno utječu na život djevojčica jer diktiraju svoj obrazac ljepote, a one svoja tijela uspoređuju s drugima.

Promjene u obitelji, poput rastave ili smrti jednog roditelja dodatno pojačavaju pritisak na život tinejdžera. To je stanje koje posebice pogoduje usvajanju nezdravih prehrambenih navika.

Dr. Miguel Angel Martinez-Gonzales savjetuje roditeljima da ustraju u komunikaciji s djevojčicama, kako bi ´razvile i ojačale osjećaj samopoštovanja´.

´I nikad ne bi smjele jesti same´, ističe dr. Martinez-Gonzales.

Iako su sve djevojčice obuhvaćene istraživanjem iz Španjolske, dr. Martinez-Gonzales misli da su problemi zajednički svim razvijenim zemljama.

´Uz pogubne poruke medija i tinejdžerskih časopisa, te obiteljske probleme, stanje je u Španjolskoj nažalost slično kao i u drugim zapadnim zemljama, poput Velike Britanije ili SAD-a´, zaključuje dr. Martinez-Gonzales.

Studiju je objavio časopis Pediatrics.

Pročitajte više