Stanovnici Milne prosvjedovali jutros u Splitskim vratima

Stanovnici Milne na otoku Braču, nezadovoljni što njihovo mjesto nije uključeno u svakodnevnu katamaransku liniju Split Bol Jelsa, prosvjedovali su jutros u Splitskim vratima pomorskom prolazu između otoka Brača i Šolte.

Kako su i najavili, s dvadesetak brodica "oboružanih transparentima" od 7 sati su otežavali plovidbu u pomorskom prolazu, no od 8 sati promet protječe bez poteškoća, jer su uredovanjem Lučke kapetanije i policije brodice s prosvjednicima udaljene.

Premda je glavna svrha prosvjeda bilo sprječavanje prolaza katamarana Dubravka, koji je u 6 sati krenuo iz Jelse za Split, on je jutros ipak nesmetano prošao. No, katamaran Dubravka iz Jelse morao je usporiti, a trajekt Dubrovnik, koji plovi na dužobalnoj liniji Rijeka - Dubrovnik, čak je u jednom trenutku morao stati.

Predstavnik Prosvjednog odbora Mirko Terzić izjavio je kako prosvjed protječe sukladno najavama i da su brodovi mogli "birati da prođu otežano ili da idu slobodno oko Šolte".

Lučki kapetan iz Splita Boris Matošić rekao je da su prosvjednici postupili suprotno Pravilniku o lukama jer nisu prijavili niti dobili odobrenje za aktivnost na moru. Najavio je podnošenje prekršajnih prijava protiv vlasnika ih brodica koje su jutros popisali.

Lučka kapetanija uredovala je s dva svoja i tri policijska plovila.

Prosvjednici su, inače, najavili kako će u prvom tjednu prosvjeda blokadu provoditi svaki drugi ili treći dan po pet sati, i to dva i pol sata prijepodne i isto toliko poslijepodne. Ako u roku od sedam dana ne bude postignut dogovor, to jest, ako katamaran ne počne pristajati u Milnu, najavljuju da će morski prolaz na najužem dijelu između Brača i Šolte blokirati čeličnim sajlama i konopcima.

Terzić je, međutim, kazao kako se nada da to neće biti potrebno.

Predstavnici Županije splitsko - dalmatinske, koja je mjerodavna za raspisivanje koncesije na toj liniji i određivanje broja i mjesta pristajanja, više su puta isticali kako, iako se u načelu slažu s mještanima Milne, za ovu godinu nema mogućnosti za uključivanje toga mjesta u svakodnevnu katamaransku liniju Split - Bol - Jelsa. No napominju da se o tome može i sad početi razgovarati s predstavnicima Općine Milna.

Podsjećaju i da je Milna je sa Splitom drugim katamaranom povezana četiri puta tjedno te da troškove te linije subvencionira Županija.

Koncesionar na liniji Split - Bol - Jelsa, riječka Jadrolinija, ističe kako bi dodavanje još jednog mjesta u njezin plovidbeni red za više od pola sata produžilo putovanje na toj relaciji između kopna i otoka Brača i Hvara, pa to više ne bi bila brzobrodska linija. Jedino je rješenje, smatraju u Jadroliniji, "pojačati" liniju Split - Milna.

(Hina) xdstr yjn

Pročitajte više