Stanovnici ruskog grada blizu Moskve mislili da Ukrajina napada, pogledajte

Screenshot: YouTube

STANOVNICI Tvera, grada 160-ak kilometara sjeverno od Moskve, jutros su se probudili i imali što vidjeti - kolone vojnih vozila s ukrajinskim zastavama patrolirale su gradom. Prva pomisao im je bila da su napadnuti. 

"Ovo je nadrealno. Nervozan sam i ne znam što se događa"

"Moram reći da je ovo nadrealno", rekao je jedan vozač koji je objavio snimku na internetu. Dodao je da je nervozan i da ne zna što se događa. Ali istina je bila potpuno drugačija od onog što su stanovnici pomislili, piše britanski Telegraph. Bio je to set ruske ekipe za nadolazeći film o ukrajinskom ratu. "Glazbenik" bi trebao biti prvi film o sukobu koji je započeo kada je Rusija u veljači napala Ukrajinu.

Prizori iz Tvera brzo su postali hit na društvenim mrežama. "Vojna vozila s ukrajinskim zastavama prestrašila stanovnike Tvera", objavila je jedna oporbena ruska novinska služba na svom Telegram kanalu. "Ispostavilo se da se snimanje filma Glazbenik odvija u gradu. Radnja i zaplet smješteni su u današnju Ukrajinu."

Nije jasno je li film povezan s Wagner grupom, koju podržava Kremlj i čiji plaćenici sebe nazivaju "glazbenicima".

Iako je Moskva prethodno poricala njihovo postojanje, od početka rata Wagnerova grupa postala je mainstream i sada otvoreno novači širom Rusije. Čak ima i svoje sjedište u staklenom neboderu u Sankt-Peterburgu. 

Glumci i ranije izazvali pomutnju

Ovo nije bio prvi put da su ruski glumci izazvali pomutnju pretvarajući se da su dio ukrajinske vojske. U gradu Kaluga, 200-tinjak kilometara južno od Moskve, grupa muškaraca odjevenih u uniforme ukrajinske vojske pretvarala se da će zauzeti kazalište ranije ovog mjeseca.

Uzeli su jednog čovjeka za taoca i činilo se da ga grubo zlostavljaju na pozornici. Zatim je odveden iza pozornice, gdje je navodno ubijen u lažnom pogubljenju. Čin je bio dio dramske izvedbe osmišljene da šokira stanovnike, rekli su kasnije producenti.

Pročitajte više