ISTRAGA OTKRILA Britanci godišnje doniraju stotine tisuća funti terorističkim organizacijama

Screenshot: YouTube
 
ISTRAGA britanskog Ministarstva unutarnjih poslova je pokazala da stanovnici države godišnje doniraju na tisuće funti islamističkim ekstremistima, piše Independent.
 
Ministrica Amber Rudd je izjavila: "Najveći izvor potpore islamističkim terorističkim organizacijama u Velikoj Britaniji su malene, anonimne javne donacije građana. U nekim slučajevima terorističke organizacije primaju stotine tisuća funti godišnje. Ovo je glavni izvor njihovih prihoda".
 
Organizacije se predstavljaju kao humanitarne i tako varaju ljude
 
Rudd je dodala da neki od donatora nisu svjesni da podržavaju terorističke organizacije prilikom donacije novca:
 
"Neke islamističke ekstremističke organizacije se predstavljaju kao humanitarne organizacije kako bi povećale svoju vjerodostojnost i tako iskoristile naglasak na dobročinstvo u islamu. Neke namjerno nejasno opisuju svoje aktivnosti i humanitarni status".
 
Vlada optužena da zataškava neka od otkrića
 
Ministrica je također rekla da je odlučila kako neće u potpunosti objaviti "povjerljivo izvješće zbog količine privatnih informacija koje sadrži te zbog nacionalne sigurnosti".
 
Ova odluka je izazvala bijes opozicije i zamjenice ministrice Diane Abbott, koja je izjavila da "javnost ima pravo znati koje vlade, strane i domaće skupine te osobe financiraju ekstremizam".
 
Direktor antiekstremističke organizacije Quilliam Haras Rafiq je optužio britansku vladu da "zataškava otkrića istrage te ulogu Saudijske Arabija, Katara i Kuvajta u gradnji džamija u kojima 
dolazi do radikalizacije".
 
Usred rastuće zabrinutosti zbog utjecaja Saudijske Arabije i ostalih nacija Bliskog istoka, britansko ministarstvo je objavilo da financiranje iz stranih država "predstavlja važan izvor prihoda za manji broj radikalnih organizacija, ali za veliku većinu ekstremističkih skupina u Britaniji vanjsko financiranje nije važan izvor".
 
Skupljaju novac za teroriste pod krinkom donacije za civilne žrtve u Siriji
 
Islam vjernicima nalaže da svake godine doniraju siromašnima 2,5 posto svoga bogatstva, uz dodatne donacije tijekom svetog mjeseca ramazana. Brojne muslimanske organizacije u Britaniji te džamije vode humanitarne organizacije koje skupljaju novac za svoje troškove i druge potrebe. Mnoge skupine se reklamiraju na islamskim televizijskim programima, a neke na internetu ili u lokalnim zajednicama.
 
Prošle godine su istražene dvije humanitarne organizacije koje su skupljale novac za al-Kaidu i ISIS pod krinkom donacija za civilne žrtve u Siriji i kurdske muslimane u Birminghamu. Još je nekoliko 
organizacija osumnjičeno za veze s džihadistima u Siriji te ostalim međunarodnim islamističkim skupinama.
 
Ministarstvo izrađuje plan za podizanje svijesti javnosti
 
Ministrica Rudd je izjavila da će ministarstvo izraditi nacrt plana za podizanje svijesti javnosti kako bi osiguralo da donatori u potpunosti razumiju namjere organizacija kojima odluče dati novac.
 
Također će proslijediti informacije financijskom sektoru te fondovima i organizacijama za financiranje kako bi mogli biti sigurni da ne "podržavaju džihadiste bez znanja". 

Pročitajte više