"Stari, imaš kunu, treba mi za pancirku": Na Maršu solidarnosti uhićen 16-godišnjak

NEKOLIKO stotina ljudi se danas okupilo u Zagrebu, na prvom Maršu solidarnosti koji je održan pod sloganom "Drugačiji Zagreb je moguć!". "Stari, imaš kunu, treba mi za pancirku", samo je jedan od transparenata kojeg su nosili sudionici marša i koji slikovito odražava stanje na zagrebačkim ulicama. Policija je izvijestila da je bilo ukupno 200 prosvjednika, te da je došlo do jednog, manjeg incidenta zbog kojeg je uhićen tinejdžer.

Marš je povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, antisemitizma i isključivosti (9. studenog) i Međunarodnog dana tolerancije (16. studenog), organiziralo nekoliko nevladinih udruga, koje žele podići glas protiv nasilja, mržnje i diskriminacije različitosti u gradu Zagrebu.

Okupljanje na Trgu kralja Tomislava je započelo oko 11.30 sati. Povorka Marša solidarnosti je točno u podne krenula sljedećim ulicama i trgovima: Trg kralja Tomislava - Strossmayerov trg - Zrinjevac - Praška - Trg bana Jelačića - Jurišićeva - Trg hrvatskih velikana - Ulica Stjepana Račkog - Trg žrtava fašizma, gdje su položeni vijenci.

"Prvom manifestacijom ovog tipa u Zagrebu imamo za cilj ostvariti javno i političko iskazivanje solidarnosti svih osoba koje su izložene nasilju, omalovažavanju, predrasudama, šovinizmu ili neprihvaćanju. Zagreb je unazad nekoliko godina, a posebice unazad nekoliko mjeseci, posebno zatrovan nečovječnom mržnjom o čijim se uzrocima manje govori, već se javnost zabavlja samo zbrajanjem mrtvih ili pretučenih, a vlasti su se odlučile pozabaviti ovim pojavama tek kada su zapucali po njihovom dvorištu, napali njih ili njihovu djecu", navode organizatori.

"Mi, građanke i građani, odavno smo trebali ustati protiv ovog stanja i pružiti jedni drugima solidarnost i podršku. U Hrvatskoj mediji i javnost takvo nasilje često opisuju samo kao `sukob subkultura`, ne uzimajući u obzir mržnju koja je usmjerena protiv svih koji su drugačiji, izgledaju drugačije ili razmišljaju i djeluju drugačije. Demonstracije povodom ovih dana održavaju se u posljednje vrijeme širom Europe, a u pojedinim državama poput Poljske, Latvije i Rumunjske centralni su godišnji događaj, kada građani i građanke zagovaraju socijalne i vrijednosne promjene u društvu. Smatramo da je vrijeme da se o tim promjenama progovori i u Hrvatskoj", poručuju.

Zbog vrijeđanja uhićen 16-godišnjak

"Tijekom prosvjeda, na tramvajskom stajalištu na samom Trgu bana Josipa Jelačića 16-godišnji maloljetnik koji nije bio sudionik skupa svojim je ponašanjem vrijeđao i omalovažavao moralne osjećaje sudionika prosvjeda na način da ih je pozdravljao nacističkim pozdravom. Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira u članku 5. i 14. propisuje da je takvo ponašanje kažnjivo, zbog čega je doveden u službene prostorije te je nad njime provedena prekršajna obrada. Protiv maloljetnog prekršitelja podnijet je optužni prijedlog", izvijestila je Policijska uprava zagrebačka u popodnevnim satima, napominjući da se uredno prijavljeni skup mirno razišao nakon što su održani govori.

I.M.
Foto: S.G.F.

Pročitajte više