Stari režim na hrvatsko-slovenskim malograničnim prijelazima do 1. travnja

Na malograničnim prijelazima između Slovenije i Hrvatske do 1. travnja vrijedit će režim prijelaza koji su dvije države sklopile bilateralno, a do onda bi svi oni koji u skladu s malograničnim sporazumom o prometu i suradnji na to imaju pravo morali osigurati malogranične propusnice, izjavio je u utorak na konferenciji za novinare Rajko Omahen, predsjedNik slovenske podkomisije za malogranične dokumente koja djeluje u okviru međudržavne komisije za spomenuti sporazum.

Podkomisija je, dodao je Omahen, definirala i kriterije za prijelazak granice izvan službeno otvorenih prijelaza, na tzv. prijelaznim mjestima. Na tim će mjestima granicu smjeti prelaziti osobe iz malograničnog pojasa s potvrdama da se s druge strane granice školuju, rade ili da im je spomenuto mjesto najbliže za dolazak u kraj prebivanja zbog udaljenosti službenog prijelaza.

Slovenski su organi u devet mjeseci primjene malograničnog prometa izdali 8529 malograničnih propusnica i 507 poljoprivrednih uložaka za dvovlasnike. Malogranični prijelazi koji su otvoreni i koji će se ove godine još otvoriti radit će od 6 sati ujutro do 22 navečer, pojasnio je Omahen.

Predsjednik slovenske podkomisije za ribarstvo Franc Potočnik izjavio je da su slovenska i hrvatska strana postigli dogovor o ujednačavanju ribolovnog režima na svim graničnim vodotocima i odredili prava za pojedine kategorije ribara. U Piranskom zaljemvu i dalje vrijedi tzv. privremeni ribarski režim.

Stalna hrvatsko-slovenska diplomatska komisija za malogranični sporazum održat će svoj šesti sastanak u četvrtak u Humu na Sutli.

Pročitajte više