Stariji dečki pretukli 11-godišnjaka. Majka drugog dječaka: I mog su sina mlatili

Screenshot: HRT

POLICIJA ispituje sve činjenice i okolnosti još jednog slučaja vršnjačkog nasilja. Prema prvim informacijama, u osnovnoj školi u Biogradu grupa starijih učenika napala je i pretukla 11-godišnjeg dječaka, piše HRT.

"Najvažnije je da je dječak dobro", kazali su liječnici. On je jutros pušten iz zadarske bolnice. Njegove ozljede okvalificirane su kao lakše, no koliko je teška trauma koju je pretrpio učenik 5. razreda kojeg je u školskom WC-u napala grupa starijih učenika, teško je reći, javila je za Dnevnik HTV-a Žana Morović Rudić.

O tome je li škola napravila propust u međuvršnjačkom nasilju, govorio je ravnatelj Osnovne škole Biograd Joško Brtan.

"Smatram da škola nije napravila propust jer smo odmah reagirali po saznanju činjenica. Stručna služba škole i razrednici su u petak ujutro saznali sve informacije, roditelji počinitelja su pozvani u školu i s njima je razgovarano.

Pojašnjene su mjere koje će se poduzeti, sukladno pravilniku, i oko 13 sati je pozvan otac dječaka u školu. On je došao i o njemu smo objasnili što samo saznali i koje ćemo mjere poduzeti", rekao je.

Ravnatelj: Nemamo saznanja da su poznati od prije kao nasilnici

Kaže da nemaju saznanja da je riječ o grupi nasilnika koja je već maltretirala učenike po školi.

Napadnutog dječaka će, dodaje, u ponedjeljak čekati stručna služba i s njim će se odmah raditi. Što se tiče počinitelja, kaže da njima treba dodatna edukacija kako bi shvatili neprihvatljivost takvog ponašanja.

"Izvidi su u tijeku, a po završetku ćemo izvijestiti javnost. Bilo je više djece. Obavljaju se razgovori. Provode se radnje kako bi se utvrdilo što se točno dogodilo i isto tako obaviještene su sve nadležne službe", rekla je Ivana Grbin, glasnogovornica Policijske uprave zadarske.

"Obradom nismo utvrdili nikakvog patološkog supstrata, dakle radiološki, ultrazvučno i laboratorijski. Psihološka pomoć nije pružena s obzirom na to da nije bilo kliničkih znakova posttraumatskog sindroma", rekao je Emilio Dijan, abdominalni kirurg Opće bolnice Zadar.

Majka drugog dječaka: I mog su sina mlatili, morala sam ga ispisati

U međuvremenu se javila majka jednog drugog dječaka. Ona u razgovoru za Zadarski kaže da je i njen sin sustavno bio žrtva nasilja u istoj školi.

"Prvo i osnovno, ovo što je škola napravila poslavši učenika kući je čisto kršenje zakona. Po pravilniku s kojim ravnatelj škole, kao i svi njezini djelatnici, mora biti upoznat, odmah je trebala biti pozvana policija, socijalna služba te roditelji zlostavljanog djeteta kao i zlostavljača", kaže za Zadarski majka drugog dječaka.

"Sve to znam jer su isto napravili i s mojim sinom", govori majka. Nevjerojatna joj je činjenica da se sve ovo dogodilo u istoj školi, gotovo identično kao i njezinom sinu.

"On je bio u šestom razredu kad je maltretiranje počelo, a kulminiralo je, baš kao i u ovom slučaju, u školskom WC-u", govori majka koja optužuje školu za "pranje ruku".

"Jedino mi, njegovi roditelji, nismo ni o čemu imali pojma jer nam on sam jadan nikad nije ništa htio reći. Djeca u toj dobi su najosjetljivija i često misle da su sama kriva za zlostavljanje. Još kad jedna obrazovna ustanova ne stane iza njih i postavi se tako da ispadne da je žrtva kriva za sve, kako onda da se dijete ikome otvori", revoltirano govori ova majka, koja je, kad je shvatila da ne dobiva nikakvu podršku od djelatnika škole, odlučila sina prebaciti u drugu školu.

Pročitajte više